ČESKÝ TĚŠÍN / Trvá rok Stanisława Hadyny a proto rovněž na přednášce Mezigenerační regionální univerzity Polského kulturně-osvětového svazu bude tématem život tvůrce souboru Śląsk.  

Přednáška se bude konat ve čtvrtek 7. listopadu v 17 hod. v přednáškovém sále Polského gymnázia Slowackého v Českém Těšíně na Havlíčkově ulici. 

Na téma „Stanisław Hadyna, rodak z Karpętnej – jego życie, pasje i osiągnięcia” bude hovořit Adam Pastuch, kulturní manažer, pedagog, animátor kulturního života. A právě on přišel s myšlenkou aby soubor Śląsk měl v názvu i jméno svého tvůrce.  

Adam Pastuch byl od 1995 roku zástupcem a nejbližším spolupracovníkem Hadyny v Souboru písní a tanců Śląsk, v letech 1999-2010 hlavním ředitelem souboru. V současné době je ředitelem Regionálního institutu kultury v Katovicích. 

Přednáška se bude týkat jak životní dráhy Hadyny, tak jeho práce v oblasti hudby, literatury, organizace a vzdělávání. Zejména pak se bude hovořit o jeho životním díle, tedy o souboru ZPiT Śląsk. Přednáška bude doplněná hudební a filmovou projekci. 

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.