CIESZYN / Další z cyklu „Szerszniková setkání“ pořádané v Muzeu Těšínského Slezska v Cieszyně bylo věnováno Gustawovi Morcinkovi. Rozalia Wawronowicz vyprávěla četným posluchačům o této vynikající postavě spojující obě části Těšínského Slezska.

Rozalia Wawronowicz z Muzea Gustawa Morcinka ve Skočově.

Rozalia Wawronowicz seznámila publikum s biografií tohoto spisovatele, mluvila také o podrobnostech jeho života za války.

„Byl jediným polským spisovatelem, který představil Slezsko polské literatuře. Sám uvedl, že chce přiblížit Slezsko k Polsku a Polsko ke Slezsku. Udělal to. První knihou na toto téma byl „Wyrąbany chodnik”,“ shrnula Wawronowicz.

A ačkoli spisovatelova rodná Stará Karviná se nejen ocitla mimo hranice Polska, ale zcela zmizela z povrchu země, můžeme se dozvědět o světě Morcinkova dětství čtením jeho autobiografického románu „Czarna Julka“.

Najdeme zaolzianské motivy ještě někde jinde na stránkách jeho knih? „Psal hodně o hornících. „Roztomili ludkowie“ nebo mnoho dalších knih, které Morcinek napsal po druhé světové válce, také částečně popisují tato místa, ale nejpřesněji je odráží právě „Czarna Julka“,“ dodala Wawronowicz.

Stojí za zmínku, že přednášky ze série „Szerszniková setkání“ se konají v Muzeu Těšínského Slezska poslední středu každého měsíce (kromě července, srpna a prosince) v 17:00. Účast na přednáškách je zdarma.

(Indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.