Kostel sv. Jiří v Puńcowě je skutečnou perlou mezi sakrálními architektonickými památkami Těšínského Slezska. Chrám je čtvrtý nejstarší v Těšínském Slezsku. Dříve vznikly pouze rotunda sv. Vojtěcha na Zámku Cieszyn a kostely v Simoradzu a Vendryni.

Nesmírně zajímavá je konstrukce klenby kostela, kterou podpírá jediný sloup uprostřed. Nejbližší kostel s takovým sloupem je kostel sv. Floriana v Krakově.

V chrámu si zaslouží pozornost také mnoho dalších prvků interiéru. Kostel byl postaven v roce 1518 v gotickém stylu a je v něm zachováno hodně gotických prvků. Během následných rekonstrukcí však získal také znaky dalších architektonických stylů, mezi nimiž je nejčastěji zastoupená  novogotika z období rekonstrukce na počátku dvacátého století. Dříve, před rokem 1518, na tomto místě již existoval dřevěný kostel. V muzeu Těšínského Slezska jsou zachována oltářní křídla z toho kostela.

Současný nový oltář byl posvěcen při 500. jubilejních oslavách kostela v roce 2018.

Mezi nejstarší prvky v kostele patří kamenný sakramentář a náhrobek Jakuba Dworzaka z erbu Rosen, úředníka Těšínské komory z roku 1778.

Mše se v Puńcówě slouží v neděli v 7:00 a 11:00, v pondělí, ve čtvrtek, v pátek a sobotu v 18:00, ve středu v 7:00. Spousta věřících na ně chodí z nedalekých Kojkovic. Věřící také společně chodí na pouť do kaple Neposkvrněného Srdce Marie v Osůvkách.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.