HAVÍŘOV / Výstavu fotografií Po stopách Vinnetoua a Old Shatterhanda je možno zhlédnout v Městské knihovně v Havířově na ulici Svornosti (vedle magistrátu).  

Fotografie v úhledných černých obrazových rámech zachycují některá místa v Chorvatsku, kde se v letech 1962 až 1968 natáčely filmy na motivy románů Karla Maye. Jedná se například o Národní parky Paklenica, Severní Velebit, Krka a Plitvická jezera, řeku Zrmanja a další.    

Právě tyto kouzelné exteriéry se také podílely na tehdejším obrovském diváckém úspěchu mayovek. Svou roli sehrála také hudba, zejména německého skladatele Martina Böttchera. Prvním natočeným snímkem byl Poklad na Stříbrném jezeře, posledním Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti. 

Autorem snímků je fotograf Ladislav Pekárek z Bohumína, profesí stavební technik a člen bohumínského fotoklubu. Na svém kontě má několik kolektivních a samostatných výstav. Kromě Bohumína se představil například na výstavách Proměny města v Galerii Pod věži v Karviné, Tři fotografové v Dolní Lomné či v sídle společnosti Nikon ČR v Praze. 

„Tato výstava si vůbec neklade za cíl zmapovat kdejaké místo natáčení těchto slavných filmů. (…) Toto putování bylo pro mne a mou ženu především o krásné přírodě, kterou jsem objevil před padesáti lety v těchto krásných filmech a mnohem později při mých nesčetných návštěvách bývalé Jugoslávie a Chorvatska. (…) Nečekejte zde prosím žádné tvůrčí fotografie – pokuste se jen jejich prostřednictvím vzpomenout na naše dětství a mládí a nesmrtelné hrdiny Karla Maye,“ vybízí autor výstavy, kterou je možno navštívit do 6. prosince v provozní době knihovny. 

V prosinci bude výstava Po stopách Vinnetoua a Old Shatterhanda k vidění v Dřevěnce Na Fojtství v Mostech u Jablunkova.  

Podrobnější informace nejen o natáčení mayovek v bývalé Jugoslávii, filmovém štábu, hercích či díle Karla Maye poskytne český web https://karel-may.majerco.net. Jeho spoluautorkou je paní Michaela Kroupová, knihovnice z Havířova. 

(gam)

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.