TĚRLICKO / – Evakuovat 320 dětí, které jsou kvůli náhlé povodni v obtížně dosažitelné lokalitě nedaleko  přehradní nádrže Těrlicko – to byl úkol hasičů, kteří se dnes zúčastnili cvičení na těrlické přehradě.

Jednalo se o největší akci tohoto typu v České republice. Zúčastnilo se jí 140 hasičů. Děti byly na těžko přístupných místech, takže hasiči museli používat speciální evakuační obojživelné transportéry, v tomto případě Tatry 8×8.

„Cvičení, zaměřené na plošnou evakuaci, se podle dojmu většiny zúčastněných povedlo, vyšlo i počasí, když odpolední teploty se přehouply i přes 14 stupňů Celsia, většinu doby svítilo slunce a vůbec nepršelo. Nebyla nahlášena žádná zranění, nevolnosti či pády dětí do vody či bahna.

Šlo bezpochyby v rámci České republiky o historicky první plošné nasazení školáků od prvních do devátých tříd do cvičení na vodní hladině. Obvykle jsou takto využívání „jen“ při cvičeních s požárem či únikem nebezpečné látky ve školních budovách,“ uvedl Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS MSK.

A přestože mezi 300 evakuovanými dětmi nebyli žáci polské školy v Těrlicku, také oni měli dnes možnost setkat se s hasiči.

Kromě krátké přednášky sledovali žáci polské školy film o povodních a naučili se, jak v takové situaci jednat. Mohli také sledovat spouštění lodí na vodu, a zkusit použít hasicí přístroje.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.