ČESKÝ TĚŠÍN / První představení 19. Festivalu divadel Moravy a Slezska můžete vidět v pátek 1. listopadu v Těšínském divadle v Českém Těšíně. Kromě hostitelů, to znamená polské, české a loutkové scény Těšínského divadla, vystoupí divadelní soubory z Brna, Opavy, Ostravy a Bielska-Bialé.

Hlavní změnou oproti minulým ročníkům festivalu je rozdělení na dvě části. Aby mohlo více diváků využít nabídky festivalu, organizátoři zvou na představení o dvou víkendech – v pátek, sobotu a nedělí od 1. do 3. listopadu a od 8. do 10. listopadu.

Z deseti představení se dvě budou hrát v polštině. V pátek 8. listopadu v 10.00 Polská scéna Těšínského divadla  uvede „Siedem zegarków kopidoła Joachima Rybki“. Režisérem inscenace podle prózy Gustawa Morcinka je Wiesław Hołdys.

Druhé polské představení přiveze do Českého Těšína Teatr Polski z Bielsko-Biała. Diváci je budou vidět na konci festivalu v neděli 10. listopadu v 17.30. Bude to „Kogut w rosole” Samuela Jokica v režii Marka Gierszała.

Představení bude posuzovat porota: Ladislav Vrchovský, Janusz Legoń, Bogdan Kokotek, Anna Paprzyca a Miloslav Čížek. Čestným předsedou poroty bude ředitel Těšínského divadla Petr Kracik. Jako každý rok bude také studentská porota.

Ve festivalových plánech na příští rok jsou však významné změny. Festival divadel Moravy a Slezska se bude konat již po dvacáté, Mezinárodní divadelní festival Bez hranic po třicáté. Probíhají rozhovory o sloučení dvou divadelních festivalů do jednoho.

CR

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.