ORLOVÁ / V pondělí odpoledne 23. září, přesně k 110. výročí založení polského Gymnázia Juliusze Słowackého v Orlové u pomníku, který byl postaven před 10 lety, byla odhalena informační tabule.

„Protože bez znalosti historie nemůže existovat přítomnost, natož budoucnost,“ řekl Bogusław Chwajol a požádal budoucí generace, aby pamatovaly na své kořeny. Dříve představil historii této vzdělávací instituce.

Spojené sbory Zaolzie z Orlové-Lutyně a Hasło ze Skřečoně zazpívaly vhodné písně, jako například „Gaudeamus igitur“ nebo „Rotu“. Žáci českotěšínského gymnázia, které převzalo tradice a patrona gymnázia z Orlové, zazpívali „Testament mój“ Juliusze Słowackého.

Květiny u pomníku položili mimo jiné Konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz, zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje Stanisław Folwarczny, současný náměstek primátora Karviné, a do roku 2017 ředitel gymnázia Andrzej Bizoń, starosta Orlové Miroslav Chlubna, který řekl, že lidé, kteří získali vzdělání na gymnáziu v Orlové přispěli k rozvoji nejen regionu, ale i celé země. A lituje, že polské gymnázium už v Orlové není.

Stanisław Folwarczny uvedl, že osud jeho rodiny je vynikajícím příkladem a symbolem historie gymnázia, o které hovořil Chwajol. „Moje matka chodila sem do Orlové, já jsem se učil v gymnáziu v Lazech, jeden z mých synů šel do Karviné a moje dcera vystudovala gymnáziu v Těšíně,“ popsal.

Jak je důležité vzdělávání v polštině, zdůraznila konzulka Izabella Wołłejko-Chwastowicz. „Bez školy nebude polský jazyk. Bez polštiny zde nebudou Poláci. Pokud zde nebude polská menšina, ztratí region svou identitu. Pokud ztratí svou identitu, mladí lidé odejdou a nebudou se chtít vrátit, protože je nikdo nebude učit lásku k malé vlasti,“ řekla.

Po obřadu u pomníku se konalo v Domě PZKO v Orlové Lutyni přátelské setkání.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.