MOSTY U JABLUNKOVA / Dějiny lidové hudby ve zkratce – takto můžeme popsat sobotní akci u příležitosti 100. výročí narození Stanislawa Hadyny.

Hostitelem a duší celého setkání byl Andrzej Niedoba, předseda Místní skupiny PZKO v Mostech u Jablunkova. Vystupovaly mezi jinými kapely představující autentický folklór, jako jsou skupiny z Istebné – Istebnianki a Leszczynianie, Polynica z Mostů u Jablunkova ale také ty, které čerpají z folklóru, vytvářejí umělecká hudební aranžmá, jako je například trio Wałach – Golec – Żupański nebo skupina Lipka z Jablunkova.

Samozřejmě nemohl chybět soubor písní a tanců Śląsk, který založil hrdina sobotního večera.

„Hadyna, zakladatel ZPiT Śląsk, mohl pocházet pouze z Těšínského Slezska, protože právě zde, na tomto území byla tradice neuvěřitelně živá, lidé ji udržovali nejen inertně, to znamená ze zvyku, ale také vědomě. Pokud těšínští rolníci ve svých zápisnících zapisovali lidové písně, nedělali to z neznámého důvodu, ale věděli, že tato píseň je pro tuto zemi velmi důležitá. Z takového regionu, který si byl vědom hodnoty tradic, mohl vzejít člověk, který založil soubor „Śląsk“,“ představil profesora Stanisława Hadynu profesor Daniel Kadłubiec.

Stanisław Hadyna nebyl jen muzikolog, ale také spisovatel. Psal romány, reportáže, vzpomínky. Je také autorem divadelních her, které získaly mnoho uznání a divadelních cen. V Mostech v sobotu jeho prózu četl Karol Suszka.

Na Stanisława Hadynu vzpomíná Paweł Mucha

„Slunečnou republiku“, jak Hadyna nazval soubor písní a tanců Śląsk, vzpomínal také bývalý zpěvák souboru Paweł Mucha. „Dostal jsem list papíru, na kterém bylo napsáno, co je povoleno, co není povoleno, co musím, co nesmím. Byl to takzvaný řád vytvořený Stanisławem Hadynou. Nasměrovali mě do šatny, abych si vyměnil oblečení. Sundal jsem si své soukromé oblečení a oblékl se do safírového overalu, všichni v zámku chodili v safírových overalech. Později jsem dostal do ruky noty, které jsem se měl naučit, informaci kdy mám přijít na zkoušky. Okamžitě jsem si uvědomil, že jsem v jiné zemi. Přečetl jsem řád a zdálo se mi, že jsem buď v kasárnách, nebo v klášteře,“vzpomínal.

Daniel Kadłubiec hovoří se Zbigniewem Cierniakem

O bývalém řediteli hovořil i současný ředitel souboru Zbigniew Cierniak, který svou kariéru zahájil v ZPiT Śląsk v roce 1992, krátce poté, co se do souboru vrátil Stanisław Hadyna (v roce 1968 byl vyloučen). „Profesor Hadyna byl skvělý, fantastický muž. A po těch téměř třiceti letech, co jsem v souboru, můžu jen říci, že návrat profesora zachránil soubor Śląsk,“ řekl Cierniak.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.