KARVINÁ / V pátek 20. září se v Polském domě PZKO Karviná-Fryštát uskutečnil již 4. ročník filmového večera ALEKINO.PL.

„Myšlenka uspořádat takovou akci vznikla před několika lety, když jsme sledovali válečný film s přáteli. Je to skvělý způsob, jak se dozvědět o osudu lidí a historii míst. Je to skvělá příležitost trávit čas s přáteli a hovořit o historických tématech.

Tento rok jsme se pokusili zahrnout akci ALEKINO.PL do evropského projektu EU a získat tak peníze na lepší filmy a kvalitnější vybavení, abychom hostům poskytli ty nejlepší dojmy. I když v letošním roce jsme již ve srovnání s předchozími vydáními docela zvýšili úroveň obrazu a zvuku,“ řekl organizátor akce Bogdan Zemene.

Letos byly představeny dva filmy, loni čtyři. První vyprávěl o lásce, válce a zločinech na Kaszubech, druhý vyprávěl životní příběhy muže z PRL, který vyhrál „double iron man”“ (triatlonová soutěž) a jeho život se začal pod vlivem drog rozpadat.

Marek Konieczny

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.