STONAVA / Chléb pečený z letošní sklizně byl hlavním atributem Stonavských dožínek. Konaly se v neděli 25. srpna.

První poděkování za úrodu mělo místo u obecního úřadu. Na dožínky dorazila generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz, atašé obrany polského velvyslanectví v Praze plk. Jarosław Przybysławski a předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu RC Radek Vondráček, který zdůraznil, že přišel také jako krajan z Hané, zemědělského regionu.

Tadeusz Koch nese dožínkový chléb

Pořadatelem letošního ročníku Stonavských dožínek byla Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu ve spolupráci s obcí a farmou Stonava. Hlavními hospodáři akce byli jejich zástupci: předseda MS PZKO Wojciech Feber, starosta Stonavy Andrzej Feber a majitel Farmy Stonava Tadeusz Koch.

Po požehnání chleba pastorem Vladislavem Volným a jáhnem Stanisławem Brzóskou, jako každý rok se vydal po Stonavě průvod, ve kterém se představily organizace a sdružení působící ve Stonavě. Účastníci průvodu byli uvítáni a představeni před domem PZKO, moderátorkou akce byla Izabela Kapias, která mluvila polsky, česky i v nářečí.

Jednou z atrakcí Stonavských dožínek je průvod kočárů

Všichni se vydali do Parku PZKO, kde Farma Stonava připravila zdarma prejt. Členové PZKO upekli koláče a také podávali bramborové placky. Byly také vyhlášeny výsledky soutěže na nejlepší dekoraci zahrady.
.

Vystoupila skupina Wałasi a ZR Błędowice MS PZKO v Havířově-Bludovicích, která zve tuto sobotu na 50. Slezské dožínky. Vystoupil také slovenský zpěvák Vašo Patejdel, ale z důvodu bouřky byl zrušen poslední plánovaný koncert.

CR / tlum.

Štítky:

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.