Máme pro vás několik nápadů na víkend.

1. Uctění památky obětí důlního neštěstí

V letošním roce si připomínáme 125. výročí důlního neštěstí na dolech Jan-Karel, Františka a Hlubina, při kterém dne  roce 1894 zahynulo 235 horníků. Uctěte společně se Spolkem krojovaných horníků a Kroužkem krojovaných horníků Gabriela v pátek od 16 hodin u pomníku důlní katastrofy na hřbitově v Karviné-Dolech památku obětí této tragédie.

2. Svátek tří bratří

Od pátku do neděle v Cieszyně a Českém Těšíně bude probíhat Svátek tří bratří. Můžete se těšit na bohatý program: koncerty, výstavy, soutěže, sportovní akce, atrakce pro děti a mnoho dalších. V Cieszyně vystoupí např. Kabaret pod Wyrwigroszem, Ramolsi, Wanda i Banda. V Českém Těšíně soubor Olza, Tublatanka, Lenka Filipová a další.

3. Hudební léto

V pátek se v Karviné odehrají hned dva koncerty z cyklu Hudební léto. V parku u rehabilitačního sanatoria v Hranicích vystoupí Zdenek Krásný, zatímco v parku v Drakově ve stejnou hodinu (18.30) budou hrát Šviháci.

4. Noc literatury

Hvězdní hosté, autorská čtení, hudba a Silent Disco – to vše nabízí třinecká knihovnou v rámci 4. ročníku akce Noc literatury. Začátek od 19:00 hod. na travnatém prostoru za knihovnou.

5. Letní deskohraní

Místní knihovna v Mostech u Jablunkova zve na zahájení letního deskohraní a výrobu stolní hry „Ovce a vlci“. Akce se bude konat v pátek ve 14.00 v prostorách knihovny. Materiál na výrobu stolní hry bude k dispozici v knihovně. Během léta pak všichni zájemci mohou přijít do místní knihovny zahrát si nejrůznější hry.

6. Svátek Těšínských Benátek

V sobotu zveme do Cieszyna na Svátek Těšínských Benátek. V rámci akce se budou konat setkání, dílny, divadelní představení, výstavy a performance. Dopoledne se bude konat jarmark, ve 12.00 se můžete zúčastnit procházky po stopách dějin a architektonických památek Těšínských Benátek.

7. Bleší trh v Jablunkově

Akce proběhne v sobotu v parčíku za radnicí v Jablunkově od 8 do 15 hod. Výtěžek poputuje na pomoc opuštěným a týraným psům. Pořádá Čtyřlístek pro hafany.

8. „Wiym wszystko czyli Kurzyni szkodzi zdrowiu“

Pokud jste ještě neměli příležitost zhlédnout nové představení amatérského divadelního souboru Milíkov, můžete se v neděli odpoledne zastavit v Domě PZKO v Jablunkově. V 16 hodin herci z Místní skupiny PZKO Milików-Centrum vystaví hru Wiym wszystko czyli Kurzyni szkodzi zdrowiu.

9. Stopy folklóru v barokní hudbě

Další z koncertů v rámci hudebních výletů SHF 2019 se uskuteční v neděli v 15 hod. ve Světovém Muzeu a Knihovně Bible v Jablunkově. Vystoupí Filip Dvořák (cembalo) a Jiří Sycha (barokní housle).

10. Barvení v Archeoparku

Archeopark v Chotěbuzi zve v sobotu od 9 do 17 hod. na kurz barvení rostlinnými barvami.  Zajímá vás, jaké barvy lidé nosili? Čím barvili látky? Vyzkoušejte si přírodní barvení a vyrobte si užitečný vzorník. Jak získat barvy z rostlin a stromů se dozvíte od Mgr. Lucie Tomiczkové.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego