VĚŘŇOVICE / U příležitosti pouti na počest svatého Isidora, patrona rolníků, který je také patronem kaple ve Věřňovicích, v polovině května Místní skupina PZKO Věnovice zpravidla pořádala výstavu. Na různá témata. Letos v neděli 19. května se členové MS PZKO rozhodli otevřít pouťový bleší trh.

Iniciátorem akce byl Józef Kubatko, člen výboru MS PZKO, hospodář Domu PZKO. Sam dodal na bleší trh mnoho věcí. Jak nám řekl předseda Marcel Balcarek, vystavený byly exponáty k prodeji, ale sběratelé také přišli předvést své sbírky. Mohli jste si je koupit, prodat, vyměnit. Ceny byly smluvní, velmi symbolické.

Nejvíce bylo na trhu skla a porcelánu, ale k prodeji byly i knihy, gramofonové desky, obrazy, nejen staré předměty, ale i novější. Sběratelé ukázali numismatické sbírky, praporky, dekorativní předměty, užitkové předměty a reklamní materiály vztahující se k pivu. Zajímavostí byla dřevěná pračka, předválečné jističe, různé typy telefonních přístrojů. Koupit jste si mohli lampy i jízdní kola.

Členové PZKO z Věřňovic se snaží každý rok vymyslet něco nového. Dům PZKO navštěvují lidé, kteří se vracejí ze slavnostní mše svaté v kapli sv. Isidora, i lidé mimo Věřňovice, zajímající se o toto téma. Bleší trh je jistě nápad, který stojí za to propagovat a využit i v jiných Místních skupinách PZKO.

CR

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.