Hnojník / „Přiznávám, že „Deník starého učitele“, jsem přečetl celý, až když jsem se zde stal ředitelem. A je v něm celá řada myšlenek, o kterých jsem dosud nepřemýšlel. Zajímavé je, že to, co bylo aktuální před sto lety, je aktuální i dnes,“ říká ředitel polské školy v Hnojníku Tadeusz Grycz. A zdůrazňuje, že polská komunita na Zaolší dluží Kubiszovi hodně, proto bychom mu měli věnovat náležitou paměť a čest.

A tak se také stalo. U příležitosti 90. výročí úmrtí učitele, básníka, autora deníku, polského vlastence a národního aktivisty na Těšínském Slezsku Jana Kubisze se 27. března  sešli na evangelickém hřbitově v Gnojniku zástupci polské komunity na Zaolší. Květiny položili na jeho hrobě předsedové PZKO a Kongres Poláků, delegace polských škol a organizací.

Dokonce přijel plný autobus žáků z třinecké polské základní školy a z jiných škol pak skromnější delegace.

Zazněly písně „Płyniesz Olzo” a „Ojcowski dom”. Přítomní vzpomínali na člověka, bez kterého důsledné a vytrvalé činnosti by pravděpodobně nebylo na tomto území tolik Poláků, kolik teď je.

Právě o jeho profesním a osobním životě – plným ideálů a výchovné práce pro vlastní rodinu, školu, ale i pro celou komunitu, mluvil ve druhé části slavnostního setkání ve školní aule Stanisław Gawlik. Dříve však sbor Godulan-Ropica zazpíval několik písní. Přítomní mohli také shlédnout výstavu věnovanou osobě Jana Kubisze.

(Indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.