BOHUMÍN / Malá, ale praktická. Taková je nová bohumínská příručka pro ty, kteří pečují anebo začínají pečovat o své blízké v důchodovém věku, kteří se už bez cizí pomoci neobejdou. Na dvaceti stranách nabízí ucelený přehled informací a rad, které mohou být užitečným pomocníkem pro všechny v nelehké životní situaci.

Brožurka vyšla v nákladu 800 kusů a její vydání přišlo radnici na 14 tisíc korun. Obsahuje návod na to, jak lze řešit náročnou péči o blízkého, a je rozdělena do dvou částí. První se věnuje péči v domácím prostředí, druhá ve zdravotnickém a sociálním zařízení.

Pečovatelé se v ní dozví, kde je možné pořídit pomůcky, které usnadní péči o nemocného. Zjistí, kde jim pomohou s vyplněním potřebných formulářů, zda mají nárok na příspěvek pro odstranění bariér v domě nebo bytě nemocného seniora, a jak lze využít služby domácí zdravotní péče či pečovatelské služby a osobní asistence.

Zároveň přináší přehled pro případy, kdy není v silách rodiny starat se o svého blízkého a rozhodnou se pro péči v léčebně dlouhodobě nemocných či v některém z domovů pro seniory. Nechybí ani tipy na další doplňkové služby pro seniory, například senior taxi.

K dostání je například v Bohumínské městské nemocnici, v domovech pro seniory nebo v čekárnách u lékařů. K mání je také v radničním infocentru či ji zájemci mohou získat přímo od pracovníků sociálního odboru. Elektronickou verzi příručky s aktivními odkazy na konkrétní webové stránky si lze stáhnout z webu města Bohumína.

red

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.