Obrazy Agnieszky Pawlitkové budou k vidění od 4. března v Jablunkově. Vernisáž je naplánována v 17.00 hod.

Umělkyně, která se narodila a žije v Těšíně, má své kořeny na Zaolší. Je absolventkou etnologie na Slezské univerzitě. Zabývá se nejen malbou, ale i uměleckými řemesly. Tvoří hlavně akrylátovou technikou. Oblíbeným tématem je folklór a lidové umění a hlavní inspirací jsou lidové zvyky související nejen s regionem Těšínského Slezska.

Je členem Polské asociace výtvarných umělců v České republice. Jako zaměstnanec těšínského kulturního střediska „Dom Narodowy“ se snaží propagovat naše umělce na pravém břehu řeky Olzy. A nyní představí svou tvorbu v české části Těšínského Slezska.

– V Jablunkově představím průřez mé tvorby. Budou tam starší práce, ale i ty, které vznikly v nedávné době. V loňském roce jsem začala studovat na Akademii výtvarných umění v Krakově a nyní můžete sledovat vliv školy na mou práci. Obrazy jsou v akrylové technice, kresba kombinovaná s akrylem. Tématem jsou horale a jejich kultura, tanec a zpěv, stejně jako osobnosti, které žijí v Beskydech, jako je Zbyszek Wałach, Józek Michałek nebo Otmar Kantor, který nám zahraje na vernisáži. Jsem ráda, že mohu ukázat svou práci v Jablunkově, je to pro mě důležité místo. Jablunkov je mi blízký, protože tu mám rodinu a často jsem tu jako dítě jezdila,“ řekla Pawlitková.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego