Dokumentární film o polském sportu na Zaolší vznikal téměř 5 let. 42-minutový snímek byl poprvé promítnut 27. února v Těšínském divadle v Českém Těšíně.

Autorem scénáře a iniciátorem celého projektu byl Henryk Cieślar – místopředseda sportovního oddílu PTTS „Beskid Śląski“, režisérem a kameramanem Luďek Ondruška. S oběma před premiérou hovořil Rudolf Moliński, který také představil hudební skladatele, kteří vytvořili hudbu pro film, Tomasze Ryłku a Franciszka Humla.

Na jevišti se objevili také velcí přátelé našeho sportu – členové polského olympijského výboru Dariusz Goździak, zlatý medailista v moderním pětiboji a Marian Sypniewski, dvojnásobný olympijský medailista ve floretu. Zmínili se o své sportovní kariéře, ale také popsali práci výboru.

Nechyběla také umělecká část. Vedle sledování filmu měli posluchači příležitost poslechnout si vystoupení souboru NONET z Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně.

Svými dojmy po sledování filmu měly diváci možnost se podělit po promítání v divadelním foyer.

„Už jsem slyšel kritiku, že hudba je příliš dynamická. Jsem učitel hudby, něco o ní vím a na hudbě jsme vážně dlouho pracovali. V celém filmu zní hudební téma ze začátku a myslím, že je dobrá,“ tvrdil Cieślar.

„Zdůrazňuji, že pokud nebudeme pracovat pro mladé lidi a děti, ztratíme naši kontinuitu. Chválím nejen děti, mladé lidi, kteří se samozřejmě snaží dělat co můžou, ale chtěl bych poděkovat rodičům, kteří si najdou čas, chtějí jezdit s těmito dětmi a odsunout je od počítačů. Díky nim všichni, když vidí náš tým, říkají, že nemají šanci, protože Poláci z České republiky opět vyhrají všechno,“ shrnul Cieślar.

Nicméně v našem polském sportu i ve sportu Polonie sportovní úspěchy nejsou nejdůležitější a nejsou cílem samy o sobě. „V Olympijském výboru existuje polský výbor pro diasporu. Pod naší záštitou jsou pořádány regionálních shromáždění, olympiáda pro Poláky ze zahraničí a Polonii, a u této příležitosti se Poláci z různých zemí mohou navzájem poznat a také dozvědět se něco o Polsku. A to v tomto filmu bylo vidět, jak je sport baví, jak se lidé z celého světa setkávají,“ řekl nám Dariusz Goździak.

„Jsem nadšená,“ řekla polská generální konzulka v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz po shlédnutí filmu. „Neočekával jsem takovou aktivitu místních Poláků. Všichni mi říkali z pohledu Ministerstva zahraničních věcí, že se zde koná hodně aktivit a že pouze chybí propagace. Ale neměla jsem tušení, že toho je až tolik. Hluboký respekt pro všechny lidi, kteří mají chuť něco dělat. A ta spousta dětí, které mají pozitivní postoj ke sportu a Polsku, mluví spolu polsky a mají možnost jezdit do Polska,“ doplnila.

A Henryk Cieślar neskrývá, že film vznikl mimo jiné s cílem propagovat polský sport z našeho regionu i mimo něj. „Možná bude v budoucnu vysílán na TVP Polonia,“ doufá Cieślar.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego