KARVINÁ / – Jsem přesvědčen, že Karviná není horší místo k životu v porovnání s ostatními městy, spíš naopak. Myslím si, že Karviná má co nabídnout – ujistil primátor města Jan Wolf novináře během tiskové konference na Zámku Fryštát ve středu 20. února.

Program setkání zahrnoval tři hlavní body. Primátor Wolf představil kampaň „Žít v Karviné“, jejímž cílem je propagovat město a lákat lidí, abyste se do něj přestěhovali.

Karviná byla postavena pro 80 000 lidí, ale počet obyvatel se snižuje, v současné době jich zůstalo 53 tisíc. – Jdeme správným směrem – řekl Jan Wolf s optimismem. – Karviná má obrovský potenciál a mladá generace zde bude chtít žít. Je to přátelské místo pro rozvoj investic a kultury.

Kampaň „Žij v Karviné“ upozorňuje na výhodnou polohu města – v blízkosti metropole, jakou je Ostrava s bohatým pracovním trhem, v blízkosti Polska a Slovenska s možností přeshraniční spolupráce a Beskyd s nabídkou volnočasových aktivit pro obyvatele průmyslového regionu. Primátor Karviné přislíbil, že již letos začne výstavba obchvatu města.

V souvislosti s kampaní „Žij v Karviné“ se Jan Wolf zmínil o mnoha školách a mateřských školách, které prošly modernizací, univerzitní fakultě, dvou nemocnicích, lázních v Dárkově, parku s jezerem, knihovně, kulturním centru, moderním kině, sportovních stadionech, a kulturních akcích.

Zdůraznil nízké náklady na pronájem bytů, svoz odpadů zdarma, bezplatnou veřejnou dopravu pro lidi mladší 15 let a starší 65 let, atd. To všechno usnadňuje život obyvatelům. Nicméně, jak dodal, problémem je, že město neumí své přednosti dobře prezentovat.

V médiích podle jeho názoru převažují negativní informace o městě. V této souvislosti uvedl také téma demolice bytových domů. V druhé části tiskové konference se tématem zabýval ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj, který říkal, že jde o budovy z poloviny minulého století, bydlení s nízkým standardem, kde si například obyvatelé musí sami topit v pecích.

– Karviná v současné době nepotřebuje nové byty – dodal. Když se novináři zeptali, jak bude prostor po demolovaných obytných domech využíván, odpověděl, že ještě nejsou žádné konkrétní plány. Ale může zde vzniknout sportovní zařízení, komerční budovy jako nákupní centrum nebo vědecký a výzkumný komplex. Stavbě budou přecházet rozsáhlé konzultace.

Třetí z hlavních bodů setkání primátora města a novinářů se týkal programu Desatero bezpečné Karviné. Mluvilo se o rozšíření monitorovacího systému, který představil Petr Osif z karvinského magistratu. Ve městě funguje 144 kamer, monitorovací středisko Městské policie bylo modernizováno, používá také umělou inteligence. Plánuje se propojení kamerového systému všech organizací působících ve městě.

CR

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.