HRÁDEK / Na mapě Zaolzí se objevilo další skvělé amatérské divadlo. A již při prvním představení umělci ukázali, že jim jen málo chybí k profesionálům.

V publiku byli také herci divadla v Milíkově, kteří byli nejspíš pozitivně překvapeni skutečností, že jim v sousední obci roste konkurence. Zajímavé je také to, zda Jan Czudek, současný ředitel Třineckých železáren a ve volném čase autor divadelních scénářů pro soubor v Milíkově, také pocítil trochu žárlivosti, když viděl, že se publikum každou chvíli směje.

Autor scénáře je ředitel místní základní školy Kazimierz Cieślar. Řekl naší redakci, že text vznikal téměř půl roku. Autor chodil a zapisoval si zajímavé nápady na lístečky, a pak je skládal dohromady.

Ukázalo se, že text je velmi živým materiálem, což mělo určitě pozitivní vliv na konečný výsledek. Herci k němu také přidali své nápady během zkoušek. – Zpočátku bylo šestnáct stran scénáře a pak, když jsme se setkali na zkouškách, přibyla sedmnáctá, osmnáctá, dvacátá strana… Jak jsme byli již na dvacáté první straně, Stasio se rozzlobil a řekl: „Přestaň už psát, protože se to nezvládnu naučit!“- popsal Kazimierz Cieślar po premiéře.

A je třeba přiznat, že hlavní postava Starzika, kterou hrál předseda MS PZKO v Hrádku Stanisław Wolny, měla spoustu textu. Kromě toho Starzik téměř neopustil pódium (pokud nepočítáme jednu cestu do hospody). Pěkně ho na jevišti doprovázela Anna Łacek jako manželka. Skvělý herecký výkon podal také Paweł Pilch, který hrál souseda. Stojí za to dodat, že všichni tři jsou členy místního kabaretu „My“, který každý rok připravuje krátké scény na akci Tłoczyniu kapusty.

Ale jejich mladší kolegové – Robert Drong, který hrál roli počítačového technika, velmi energická Karolina Medek v roli vnučky a Marek Kwaczek jako vnuk – byli stejně dobří.

Pokud jste představení ještě neviděli, srdečně doporučujeme. Můžete ho vidět už tuto sobotu 2. února v 15 hod. v Domě PZKO v Hrádku.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.