TĚŠÍN / Cesta k nezávislosti Polska vedla také skrz meandry umění. Tuto skutečnost připomíná výstava v Muzeum Těšínského Slezska „Umělecká cesta Jana Wałacha do nezávislého Polska“. Vernisáž se bude konat už ve středu 4. června v 16 hodin v Římském sále.

Výstava ukáže bohatou uměleckou sbírku Jana Wałacha z období 1914–1918, kdy působil jako plukovní malíř ve 100. Těšínském pluku pod vedením plk. Franciszka Latinika. Umělec nejenom realizoval vojenské objednávky, tzn. Pamětní plakety u příležitosti dobytí Litevského Brestu, ale zajímala ho také okolní vojenská realita.

Maloval vojáky, vojenské pluky, přírodu a také architekturu míst, kde se nacházel, tj. Zábřeh (Moravy), Pyškovce (Ukrajina), Dorna-Watra (Bukovina) nebo Monfalcone (Italie). I tímto způsobem můžeme poznat cestu 100. Těšínského Pluku.

Po konci I světové války Wałach svou uměleckou pozornost věnoval dění na Těšínském Slezsku. Stvořil obrazy: „Shromáždění v Jablunkově za připojení k Polsku“, nebo „Vkročení polského vojska do Těšína po české invazi“. Také tato díla jsou na výstavě, která potrvá do konce září.

kc

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.