OSTRAVA / Letošní ročník bude pod znamením 350 programových bodů na 21 scénách, těch krytých i open air. Vystoupí na nich hvězdy z 35 zemí světa. Areál Dolních Vítkovic se již po sedmnácté rozzářil všem barvami hudby. Brány mezinárodního festivalu Colours of Ostrava se otevřely dnes ve 12.00. A vstupenky na následující dny jsou ještě pořád k mání, přímo na místě.

Do Ostravy neustále míří stovky účastníků, kteří nehledí na vydatný déšť. Míst ve stanovém městečku u Slezskoostravského hradu zůstalo jako šafránu. Všichni osloveni účastníci navíc souhlasí, že letošní základní vybavení tvoří holínky a pláštěnka, povinně ve výrazných barvách.

Z praktického hlediska, Dopravní podnik Ostrava posílil spoje na linkách projíždějících kolem festivalového areálu. Navíc si zájemci mohou za speciální cenu pořídit jízdenku platnou po celou dobu trvání „Coloursů“. Jak zdůrazňují pořadatelé, je nezbytné dorazit do areálu v dostatečném předstihu. Jen tak se dá totiž vyhnout dlouhému čekání ve frontách u bezpečnostních kontrol a případnému zmeškání oblíbené kapely nebo interpreta.

Colours of Ostrava krom hudby všech žánrů nabízí také workshopy, divadelní a taneční performance nebo zónu designu. Na Meltingpotu letos proběhnou diskuze 150 osobností z 24 zemí světa, a to na 8 tematických scénách. Letos mají zájemci možnost zúčastnit se také Meltingpotu+, neboli externí diskuzní scény. Zajímaví odborníci z různých oblastí se budou divákům prezentovat v ostravském Knihcentru. Vstupné je zdarma, a navíc není třeba mít lístek na hlavní „Coloursy“. Budou diskutovat: lovec ekonomik John Perkins, alpinista Marek Holeček nebo profesor kvantové fyziky Amit Goswami.

A jaké hudební skvosty jsou už za námi? V rámci slavnostního otevření zahráli Future Islands, neboli hoši z Baltimoru, kteří rozpohybovali nohy i srdce diváků. Vystoupila také polská kapela Krzikopa, která prezentovala staré lidové písně v elektro-folkovém aranžmá. Hvězdami dnešního večera pak byl britský chraplavý baryton George Ezra nebo Pharrell Williams s N.E.R.D., který skloubil hip hop, funky, rock, R&B a elektroniku. A Bolt Tower se večer rozzářila barvami trikolory, na počet 100. výročí vzniku Československé republiky.

kc

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.