HAVÍŘOV – BLUDOVICE / Její vyřezávání trvalo hodinu. Co se zdobení týče, tady muži přenechali místo dětem z Polské základní školy Havířov-Bludovice. V pondělí se na školním hřišti tradičně vztyčila májka, a to až do výše 17 metrů.

Bludovická verze tradičního ceremoniálu se konala již po třetí. Zajímavostí letošního ročníku bylo vyhlášení vítězů soutěže o nejhezčí ptačí budku. Soutěže se zúčastnilo 16 prací, které už visí na školních stromech. Pro všechny účastníky byly připraveny diplomy a tematická odměna: kufřík na nářadí. Absolutní vítěz, Jan Bystroń, pak navíc získal speciální brusku, bezpečnou i pro dětské ruce.

„V jedné z budek se už dokonce uhnízdil pták. Plánujeme nainstalovat v jeho novém domově kameru, aby děti mohly využívat záznamy během výuky biologie,“ prozradil Marek Bystroń, předseda místní Matice školské.

V rámci akce bylo možno projít si prostory bludovické základní školy. I přes pracovní povinnosti, se na školním hřišti sešlo mnoho rodičů a přátel školy. Největším nepřítelem pro stavění májky se ukázal silný vítr.

Po ukončení tradičního obřadu odstartoval fotbalový zápas mezi mužstvy dětí a rodičů. „Letos jsme poprvé vsadili na fotbal. Hlavně z důvodu blížícího se Mistroství světa ve fotbale,“ řekl Bystroń. Kácení májky se bude konat první červnový den. Akci uspořádali společně Matice školská a Polská základní škola v Havířově-Bludovicích.

kc

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego