KARVINÁ/ Stará Karviná už neexistuje, ale nadále jsou k nalezení památky, které dokazují, že nesdílnou součástí dějin Karviné je i polské etnikum. Jedním z takovýchto míst je starý hřbitov v dávné kolonii Mexiko, na kterém jsou pohřbeni karvinští evangelíci, zejména Poláci.

Díky spontánní iniciativě zaolšanského Beerclubu starý hřbitov konečně prozřel. Přesněji řečeno hřbitov je konečně vůbec vidět, neboť během desítek let byl dokonale prorostlý křovím a chátral.

Na odezvu členů Beerclubu odpovědělo několik desítek dobrovolníku, kteří po tři sobotní říjnová odpoledne starý hřbitov uklízeli. A to i za pomoci pil a seker. K iniciativě se připojilo také město, které uvolnilo dva zaměstnance, aby v úklidu pomohli. – Jelikož hřbitov není majetkem města, měli jsme svázané ruce. Když se tato iniciativa zrodila, hned jsme se připojili – sdělil místostarosta Karviné Karel Wiewiórka.

Hřbitov je majetkem tamního evangelického sboru. Jeho pastor Jan Cieślar, i když iniciativě nebránil, má na ní trochu jiný uhel pohledu. – Mělo by to smysl, kdyby všichni přenesli hroby a celý hřbitov by se mohl zlikvidovat. Apelovali jsme po mnoho let, aby tyto hroby byly přenesené jinam. Za chvíli hřbitov stejně znova zaroste – vysvětlil.

Opačný názor měl jeden z dobrovolníků – Tady jsou pohřbení lidé, a naše kultura nám velí, aby toto místo bylo důstojné. Popravdě řečeno je to jeden z mála důkazů na to, že kdysi ze všech obyvatel Karviné 70 procent z nich bylo Poláky. Proto je tak důležité, aby toto místo bylo zachováno.

(indi)/tnj

Více se dočtete v listopadovém čísle Zwrotu”

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.