KARVINÁ-DARKOV/ V zahradě darkovského Domu PZKO se 9. září loučili s létem, i když ono samo ten den nemělo v plánu nikde odcházet.

Krásné slunečné počasí v důsledku způsobilo, že akce Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Karviné-Darkově byla velmi vydařená.

Loučení s Létem patří k tradičním akcím darkovských členů PZKO, a účastní se ji i mnoho příznivců MS, také těch s českou národností. Všichni totiž vědí, že na ně čeká dobrá zábava a chutné občerstvení.

Místní skupina PZKO v současné době má 99 členů. Mnoho z nich přijíždí do Darkova z jiných částí města a i z okolních obcí. Jejich domy totiž byly zničené v důsledku těžby uhlí, a museli se přestěhovat. V Darkově dnes bydlí zhruba dvacet procent členů MS PZKO.

Hlavním chodem na letošním Loučení s létem byly bramborové placky smažené na pánví nebo pečené „na blasze“. Po koláčcích s různými druhy náplní se zaprášilo hned v úvodu akce.

V krátkém kulturním programu se v odlehčeném repertoáru předvedl fungující v rámci darkovské MS PZKO smíšený sbor Lira, který zazpíval pod taktovkou Beaty Pilśniak-Hojki.

CR/tnj

Štítky: ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.