OLŘICHOVICE / Dožínky na Fojtství se již po třináct let těší velkým zájmem návštěvníků. Jak jinak, když se konají v krásné scenérií, mají zajímavý program a nabízejí chutnou domácí kuchyni.

Pořadatel akce, tedy Místní skupina PZKO Oldřichovice, se snaží, aby hospodářem dožínek byl vždy někdo místní. Letos ta čest potkala manželé Jana a Jiřinu Broda.

V čele dožínkového průvodu jel tradičně traktor, který táhl za sebou vůz s kapelou Trzy Smyki. Za ním dožínkový věnec a chléb nesli členové souboru Młode Oldrzychowice. Dále šli v průvodu členové nejmladšího oldřichovického souboru Oldrzychowicki Dziecka a další členové souboru Młode Oldrzychowice. Průvod uzavíral Folklorní soubor Bystrzyca, který na dožínkách vystoupil jako host.

Po předání dožínkového věnce a chleba hospodáři dožínek se vydali mezi hosty s koláčky a „miodulou“, na scéně se předvedly všechny soubory z dožínkového průvodu.

Program sledovali oficiální dožínkoví hosté – generální konzul Polska Janusz Bilski, starostka Třince Věra Palkovská, generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Přítomen byl i předseda Hlavního výboru PZKO Jan Ryłko s manželkou.

Pro návštěvníky akce své stánky otevřeli lidoví tvůrci.

Dožínky na Fojtství nejsou pouze o folkloru. Na programu bylo také taneční vystoupení tří skupin BBC, večer patřil hudbě těžšího kalibru v podání 2. Dechu, po půlnoci pro všechny hrál DJ Bartnicki.

Akce byla spolufinancována z prostředků Ministerstva Kultury ČR. 

Štítky: , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.