I tentokrát jsme pro vás připravili nabídky kulturních akcí v regionu na víkend.

1.Řezbářský plenér a Gulášový festival
Ve čtvrtek začíná u dřevěnky na Fojtství v Mostech u Jablunkova řezbářský plenér, který vyvrcholí v sobotu na Gulášovém festivalu hodinovou exhibicí v rychlostním vyřezávání. Přijďte sledovat řezbáře jak se jim pod rukama rodí nádherná díla z jednoho kusu dřeva za pomocí motorové pily. A aby se vám lépe pozorovalo, v pátek od 15.00 se budou u dřevěnky péct placky!

2. Vaječina v Polském domě
V páteční odpoledne si udělejte čas a přijďte do Svibice ochutnat vaječinu. Místní Skupina PZKO v Českém Těšíně-Svibici zve od 17.00 hodin na zahradu Polského Domu na tradiční jarní akci.

3. Dny křesťanské kultury
Od čtvrtku do soboty bude v polském Cieszyně probíhat již druhý ročník Dnů křesťanské kultury. Na programu budou hudební koncerty, setkání, výstavy a workshopy, lekce gospel, taneční workshopy a další akce s křesťanskou tematikou.

4. „Theatrum machinarum generale”
V pátek od 17 hod. se můžete zúčastnit další z cyklu prezentací „Cymelia i osobliwości Książnicy Cieszyńskiej”. Tentokrát nám Książnica předvede sedmisvazkovou publikaci německého inženýra a fyzika Jacoba Leupolda. Začátek v 17 hod v konferenčním sále.

5. Miyszani łowiec
Spolek Koliba z Košařisk zve na tradiční akci, která se bude konat v sobotu od 10.00 na Kamenitým.Těšit se můžete na ukázku tradičních obřadů spojených s mícháním ovcí – vyháněním na pastvu a obřady spojené se salašnictvím. Bude také připraven bohatý kulturní a doprovodný program a nebudou chybět ani tradiční speciality.

6. Jubilejní koncert sboru Gorol
Mužský pěvecký sbor Gorol slaví letos 70 let. od svého vzniku. V sobotu odpoledne Gorol a Místní Skupina PZKO Jablunkov zvou na slavnostní koncert do Kulturního domu Trisia v Třinci. Jako hosté vystoupí Melodia, Zaolzioczek, Lipka a Bukoň.

7. Turnaj ve stolním tenisu
Chcete si zahrát stolní tenis? Přijďte v sobotu od 9 hodin do Domu PZKO v Bohumině-Skřečoni. Místní Skupina PZKO pořádá jarní turnaj ve stolním tenisu. Odpoledne je v plánu vaječina na zahradě.

8. Den Oszeldy
Místní skupina PZKO Třinec-Nebory zve na 64. Dny Oszeldy. V sobotu od 15 hodin v Domě PZKO Pawła Oszeldy v Neborech na programu budou: vystoupení dětí z polské školy a školky, školní pěvecký sbor Políčko, Władysław Czepiec, Soubor písní a tanců Trzanowice, Capkovci zo Skalitého a večer – DJ Bartnicki. Nebudou chybět atrakce pro děti a tombola.

9. Beskydské kotlíky
Milovníkům dobré kuchyně doporučujeme výlet do Košařisk. V sobotu v středisku na Pasieczkach v Košařiskách se bude konat soutěž Beskydské kotlíky. Od 10 hodiny budou zde soupeřit týmy z Česka, Polska a Slovenska.

10. Setkaní u příležitostí Dne matek
Na setkání u příležitosti Dne matek zve všechny své členy a další zájemce Místní skupina PZKO Karvina-Fryštat. V sobotu od 15 hod. v Polském Domě na programu budou klavírní koncert Jana Strumpfa a ukázka přípravy japonského sushi.

11. Jarmark v Košařiskách
Přijďte v sobotu na jarmark do kulturního areálu Dolek. Vystoupí soubory Lipka, Zaolzi, Drevár, Blaf. Můžete se těšit i na ukázky lidových řemesel, prodej rukodělných výrobku, sportovní klaní a speciality slezské kuchyně.

12. Dzień Wędrowniczka
Nemáte ještě plán na neděli? Doporučujeme výlet na kole z Turistickým cyklistickým klubem
PTTK Ondraszek. Klub zve v neděli na „Dzień Wędrowniczka”. Sraz v 9 hod. na náměstí v Cieszyně. Cyklisté pojedou přes Puńców, Goleszów, Kojkowice a Dziegielów (cca 15 km).

(pe)

Štítky: , , , , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.