REGION / Právě dnes k našim předplatitelům dorazilo nejnovější číslo Zwrotu, ve kterém tentokrát najdete rozhovor s Joannou Waniou – dramaturgem Polské scény Těšínského divadla. Dozvíte se z něj, jakým způsobem vzniká repertoár Polské scény, a kdo rozhoduje o tom, co divák na jevišti uvidí.

Dále si přečtete článek o tom, jak se Poláci, kteří pracují a žijí ve Velké Británii, dívají na Brexit.

Hovořili jsme také s Halinou Mlynkovou o její nejnovější desce, která se má ukázat právě dnes, 30. září.

Připomněli jsme si rovněž osobnost a tvorbu Edwarda Kaima – malíře, hudebníka a pedagoga Polského gymnázia Slowackého v Českém Těšíně. Zavzpomínali jsme také na Wilhelma Franka – učitele zeměpisu a tělovýchovy, který působil na stejné škole jako Kaim.

K přečtení je i další zajímavý článek Sylwie Grudzień, kurátorky Etnografické sbírky Historického muzea v Bielsku-Bialé, tentokrát o výstavě Zwycięzcy Przestworzy, která se nachází v Polském domě Żwirky a Wigury na Kostelci.

O malířství a umění jsme hovořili s Monikou Milerskou, která 5. října otevře svou jubilejní výstavu v Kulturním domě Radost v Havířově.

V nejnovějším čísle Zwrotu se také dočtete o Ekonomickém fóru v Krynicy-Zdroju, kterého se zúčastnil, na pozvání předsedy polského parlamentu Marka Kuchcińského, rovněž člen HV PZKO Leszek Richter, jenž je zároveň koordinátorem regionální značky GÓROLSKO SWOBODA produkt regionalny.

Nemálo místa jsme věnovali dožínkám, které jsou pořádané v našem regionu.

Byli jsme také na první přednášce Mezigenerační regionální univerzity Polského kulturně-osvětového svazu v ČR, která otevřela nový akademický rok. Přednášející Janina Raclavská posluchačům přiblížila prózu Wiesława Adama Bergera.

Publikujeme rovněž recenzi hry Opowieści gargantuiczne, a také říjnový repertoár Polské scény Těšínského divadla. Dále si můžete přečíst recenzi tvorby Jindřicha Zogaty od Libora Martinka.

Zwrot můžete koupit v sekretariátu redakce (ul. Střelniční 28, Český Těšín).Měsíčník je k dostání i v knihkupectví Księgarnia i Klub Polskiej Książki (ul. Čapkova 7, Č. Těšín), v Třinci (stánek na autobusovém stanovišti vedle lékárny DR. MAX), v Bystřici (stánek vedle Tesco), v Hrádku (obchod s domácími potřebami), v Jablunkově (stánek na náměstí a stánek vedle radnice na ul. Dukelská 135) a Karviné (stánek Chris na ul. Osvobození, Karviná 6 a stánek vedle parku, ul. Poštovní 11, Karviná 1).

Elektronickou verzi Zwrotu za akční cenu 20 Kč najdete zde.

tnj

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.