První zářijový víkend nabízí zajímavé akce. Zde jsou naše tipy pro volný čas:

  1. Pečení bramborových placků

Všechny milovníky bramborových placků zveme v pátek do Třince na Kanadu. Místní Skupina PZKO připravuje na zahradě Domu PZKO tradiční akci s pečením placků. Začátek v 16 hod. Bramborové speciality a příjemná atmosféra zajištěny!

2) Havířovské slavnosti

2. a 3. září zveme do Havířova. Páteční program bude patřit různým žánrům i stylům: od 17 hod. budou vystupovat mj. Lake Malawi, Inekafe, zpěvák latinskoamerické hudby Lou Bega a skupina Kryštof. Sobota tradičně patří celým rodinám. Po celé dva dny je připraven bohatý doprovodný program pro děti i dospělé: např. pohádková dětská farma a soutěž v přetahování lanem pro pětičlenná mužská i ženská družstva.

3) Slezské dny

V sobotu a neděli pořádá Matice slezská v Dolní Lomné Slezské dny v Národopisném areálu v Dolní Lomné. Na návštěvníky čeká bohatý kulturní program, zábavné hry pro děti a regionální kuchyně. V sobotním programu od 15.00 hodin se mohou návštěvníci těšit na vystoupení našich i zahraniční souborů. V neděli hudební program odstartuje ve 13.00 hod.

4) Den obce a oslavy 550 let obce Písek

Obec Písek slaví 550 let. U této příležitosti zve na Den obce, který se bude konat na výletišti u stadionu. V 10.00 hod. začne „Witaczka” – koncertování po vesnici, pak po celý den budou v areálu u hřiště vystupovat folklorní soubory a kapely z okolí. Na programu bude i křest knihy „Písek 550 let historie obce”. Nebudou chybět atrakce pro děti a místní speciality.

5) Recitál Małgorzaty Pikus

Přijďte v sobotu večer do Domu Narodowego v Cieszyně. Ve 20.00 tady začíná recitál Małgorzaty Pikus, herečky Polské scény Těšínského divadla. V jejím podání uslyšíme písničky a šansony z repertoáru Edit Piaf, Ewy Demarczyk a také písničky od Agnieszky Osiecké.

6) Guláš fest

Užijte si příjemné odpoledne a ochutnejte několik druhů guláše. Místní skupina PZKO a SDH Horní Suchá zvou do hasičské zbrojnice na Guláš fest. V nabídce budou kromě gulášů také langoše, vafle a jiné dobrůtky. Atrakce pro děti a reprodukovaná hudba zajištěné. Začátek v 15.30.

7) Olympiáda partnerských obcí

V sobotu ve Vendryňském parku se bude konat netradiční olympiáda. Ve 13.00 hod. se mezi sebou utkají týmy z Česka, Polska a Slovenska. Soupeřit se bude v zajímavých v disciplinách: Westernový slalom, Zlata horečka na Klondiku a další. Od 13.00 hod. na všechny návštěvníky čeká regionální kuchyně, soutěže pro veřejnost, atrakce pro děti a projížďky na koních.

8) Třanovické dožínky

Místní skupina PZKO v Třanovicích zve v sobotu na tradiční dožínky. Dožínkový průvod se vydá od Kapplova dvoru ve 13.00 hod, slavnostní zahájení s následným programem začne ve 14.00 v areálu za Obecním úřadem. Vystoupí mj soubory „Třanovice“ a „Lipka“, programu se zúčastní hosté z partnerských obcí Jaworze a Terchová.

9) Dožínky v Havířově-Suché

Slavnosti žně se budou v sobotu konat i v Havířově-Suché. Na tradiční dožínky zve od 14.00 hod. Místní skupina PZKO. V zahradě Domu PZKO vystoupí dětský folklorní soubor „Kończaneczki” z polských Zebrzydowic. Nebudou chybět chutné speciality regionální kuchyně a hoste si určitě užijí příjemné atmosféry.

10) Loučení s létem

První zářijový víkend se budou členové MS PZKO Věřňovice a jejich přátelé loučit s létem. Od 15.30 v Domě PZKO ve Věřňovicích zahraje divadelní soubor MS PZKO Milíkov divadelní představení „Stary pachoł, czyli błogosławiony dóm, w kierym żeś je sóm”. Poté se akce přesune na zahradu Domu PZKO.

11) Přehlídka lidových kapel

Pokud se v neděli vydáte do Dolní Líštné, čeká vás odpoledne nejen s folklorem. Místní skupina PZKO přichystala už 10. ročník Přehlídky lidových kapel. Akce se bude konat od 14.00 hodin v zahradě Domu PZKO. Kromě hudby, zpěvu a tance nabídnou pořadatele také výstavy, prezentaci výrobku značky Górolsko Swoboda a bohaté občerstvení: bramborové placky, regionální jídla a napoje. (pet)

Štítky: , , , ,

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.