S potěšením oznamujeme, že Slezský kalendář (Kalendarz Śląski) na rok 2024, jehož editorem je Marian Siedlaczek, právě opustil tiskárnu a můžete si ho již zakoupit.

V tomto vydání se redaktor Marian Siedlaczek opět věnuje tématu národní identity mladých lidí a diskusi obohacuje rozhovorem s profesorem Danielem Kadłubcem, známou autoritou v oblasti vlasteneckého myšlení. Tento rozhovor je jen jedním z mnoha zajímavých článků obsažených v nejnovějším vydání.

Marian Siedlaczek o Slezském kalendáři 2024:

Toto je páté vydání Slezského kalendáře, které mám tu čest a potěšení vám představit. Jak si pozorný čtenář již jistě všiml, snažím se v mnou redigovaných kalendářích věnovat tématům, která se v tisku ze Zaolší těžko hledají.

V loňském čísle bylo takovým tématem široce chápané cítění národní identity mezi našimi středoškoláky. Tentokrát se k tomuto tématu vracíme – rozšiřujeme ho o další úvahy na související témata – formou rozhovoru s nestorem našeho vlasteneckého myšlení, profesorem Danielem Kadłubcem. Tento text vřele doporučuji zejména těm, kterým stále ještě záleží na přežití polské menšiny na tomto kousku země. O přežití nikoliv ve smyslu čistě fyzickém, ale ve smyslu národním a kulturním.

Samozřejmě to není jediný zajímavý a doporučovaný článek v tomto vydání. Měli bychom být rádi, že je mezi námi stále tolik autorů, kteří mají co zajímavého říci. Byl bych rád, kdyby v blízké budoucnosti k této skvělé skupině přibyla další jména – mladých a velmi mladých lidí, kterých je v současné době na novinářské scéně bohužel málo, což je velká škoda.

Ať babičky a dědečkové – tradiční čtenáři Slezského kalendáře – dají tento výtisk přečíst svým vnoučatům. Snad to v nich probudí touhu aktivně se zapojit do výměny myšlenek, nápadů a názorů v regionu.

Slezský kalendář je možné zakoupit na sekretariátu HV PZKO na ulici Střelniční 28 a v polském knihkupectví, které provozují manželé Wirthovi.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.