NEBORY / Jizba tradic Místní skupiny Polského kulturně-osvětového svazu v Neborech získala nový exponát – je jím dřevěná kaplička se soškou Jezulátka.

Exponát před několika týdny darovala PZKO v Neborech paní Eva Klus. Kaplička patřila malíři Vladislavu Raszykovi, který ji našel v Karviné-Solci. Podle nálezce byla dřevěná kaplička postavena na památku obětí důlního neštěstí na šachtách Jan-Karel, Františka a Hlubina v roce 1894, při kterém zahynulo 235 lidí. Původní socha z kapličky se nedochovala. Ve druhé polovině 20. století byla do kapličky přidána sádrová soška žehnajícího Ježíška s tím, že se jedná o sochu svatého Antonína.

Chtěl jsem každoročně vytvořit pouťovou atmosféru a vzpomenout na tyto horníky

„Tuto kapličku jsme s kolegou našli na zemi u zděné kapličky stojící na Soleckém kopci. Byla značně poškozená, bez sochy, a tak jsme ji vzali domů. Později nám jeden starší obyvatel Karviné řekl, že tato kaplička byla postavena na památku důlní tragédie z roku 1894. S manželkou jsme později sochu koupili v Polsku s tím, že to bude svatý Antonín, protože k výbuchu došlo den po svatém Antonínu a svatý Antonín je patronem horníků a ztracených lidí. Potom jsme na naší zahradě uspořádali pro tuto kapličku něco jako pouť. Chtěl jsem každý rok vytvořit pouťovou atmosféru a vzpomenout na ty horníky, kteří zahynuli, aby na ně lidé nezapomněli. Kaplička visela na stromě v naší zahradě. Podél cesty byly stánky, které jsme pozvali,“ řekl Vladislav Raszyk.

Kaplička je sice v dobrém stavu, ale potřebuje restaurovat a zasklít. Zjištění přesného původu kapličky je bohužel vzhledem k pokročilému věku nálezce obtížné. Nový přírůstek bude vystaven během letošního Dne Oszeldy, který se bude konat 16. září.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.