DOLNÍ LÍŠTNÁ / Se začátkem prázdnin začalo i Léto s indiány. Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Dolní Líštné připravila příměstský tábor s indiánskou tematikou. Děti se skvěle baví, aniž by si uvědomovaly, kolik se toho naučí. Příměstský tábor v Líštné není jen způsob, jak zajistit péči o děti, jejichž rodiče musí chodit do práce. Je to také zajímavě a užitečně strávený čas.

Děti pod vedením svých vedoucích mají různé aktivity jak na dvoře, tak v prostorách nedávno zrekonstruovaného Domu PZKO. Nechybí ani výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí. Vše se „točí“ kolem indiánské tematiky.

Když jsme v úterý dopoledne navštívili Líštnou, děti se právě vrátily z krátké procházky po okolí. Přinesly si s sebou různé rostliny. Dalším úkolem bylo určit jejich druh. Děti se s chutí pustily do listování v herbářích a atlasech rostlin. Jejich úkol byl ztížen tím, že musely rostliny pojmenovat pomocí polských i českých atlasů.

Polština je zde však důležitá. Lektoři dbají na to, aby děti po celou dobu používaly polštinu správně, a opravují případné jazykové chyby v projevu dětí.

Jakmile se děti s prvním úkolem vypořádaly, přišel čas na hry, jako je lukostřelba a nácvik hodu na cíl.

Tyto aktivity probíhají pod vedením studentů. Agata Bartnicka, hlavní organizátorka, studuje pedagogiku. Příprava a vedení příměstského tábora je proto také praktickou zkušeností pro její budoucí povolání.

V pondělí 3. července začal první turnus. Potrvá až do pátku. Druhý turnus začíná příští pondělí 10. července.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego