TŘINEC / Již zanedlouho budete moci v Kulturním domě Trisia v Třinci navštívit výstavu Františka Kowolowského. Autor, který pochází z Jablunkova, představí svá díla inspirovaná pomíjivostí, uměleckou recyklací, spojováním věcí s konkrétním místem a manipulací s jejich významem v daném kontextu.

Vernisáž výstavy se uskuteční v pondělí 23. ledna v 18 hodin v Galerii města Třince v Kulturním domě „Trisia“. V pondělí 6. února provede výstavou historička umění Veronika Chmelařová. Komentovaná prohlídka začne v 9.30 hodin v Knihovně města Třince a bude pokračovat v Galerii města Třince v „Trisii“. Výstava bude otevřena do středy 22. února 2023.

František Kowolowski je spojen s ostravskou uměleckou scénou

František Kowolowski studoval v malířském ateliéru Jana Tarasina a Ryszarda Winiarského na Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Umělec se věnuje malbě, performanci, instalaci a fotografii. Ve své práci čerpá také ze svých zkušeností ze zákulisí uměleckých aktivit.

Je spjat především s ostravskou uměleckou scénou, pro kterou je charakteristická umělecká subverze a ironie jako hlavní výrazový prostředek. Umělci z ostravské scény prostřednictvím umění kritizují systém a odhalují skryté mechanismy kontroly, zkoumají také možnosti fyzického zapojení umělce.

Kromě své odborné práce se František Kowolowski intenzivně věnuje kurátorské činnosti. Především je také vnímán jako kurátor v Brně, v místě svého bydliště. V Ostravě patří k základním pilířům Ostravské univerzity – jako vedoucí Ateliéru malby II. Spolu s Jiřím Surůvkou a Petrem Lysáčkem je jedním z členů umělecké skupiny František Lozinski, o.p.s.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego