1. Novoroční setkání a ukázka přípravy čaje

Kdy: pátek 13. ledna, 16.00
Kde: Hrádek

Na programu novoročního setkání v Domě PZKO bude setkání s Ing. Antonim Matlochem, který předvede jak správné připravit čaj. Součásti bude i ochutnávka. Rovněž si společně zazpíváme koledy v doprovodu akordeonu. K pochutnání bude připraveno cukroví a chlebíčky.

2. Opłatki słów – spotkanie z wierszem i kolędą

Kdy: pátek 13. ledna, 17.00
Kde: Cieszyn

Místní knihovna v Cieszyně zve na setkání s novoroční a vánoční tématikou. Své básně zaprezentují básníci ze skupiny Salonik cieszyński, koledy a vánoční písně zazpívá Anna Rozmus.

3. Photographs with Atmosphere

Kdy: pátek 13. ledna, 17.00
Kde: Český Těšín

Městská knihovna a Čítárna a kavárna Avion zvou na výstavu třineckého fotografa Mario Sikory. Vernisáž proběhne v pátek v 17 hodin. Výstava bude přístupná do 13 února.

4. O zaniklé Karvinné 2

Kde: sobota 14. ledna, 15.00
Kde: Karviná

V karvinském kině Centrum bude promítán umělecky laděný dokument o již neexistujícím městě a jeho historii. První část měla premiéru v roce 2019. Unikátní dokumentární snímek Moniky Vodákové-Jaroškové kombinuje hrané pasáže, prezentace fotografií se vzpomínkami pamětníků.

5. Pocta Viktoru Ullmannovi k 125. výročí narození

Kdy: sobota 14. ledna, 17.00
Kde: Cieszyn

Na programu v kulturním středisku Dom Narodowy je přednáška Ireny French a koncert v provedení Witolda Pieńkowského (piano) a Agnieszky Brzezické (soprán).

6. Novoroční gala s filmovou hudbou

Kdy: sobota 14. ledna, 17.00
Kde: Strumień

Zveme do polské obce Strumień, kde v kulturním domě uslyšíme výjimečný novoroční koncert. V programu jsou hudební skladby a písničky z filmů jako Kmotr, Loves story, Duch, Piráti z Karibiku. Vystoupí:  Sylwester Targosz-Szalonek – tenor, Mona Lisa – vokál, Orkiestra im. Arcyksiężnej Marii Krystyny Habsburg.

7. Těšínský ples

Kdy: sobota 14. ledna, 17.00
Kde: Cieszyn

Až do ranních hodin budou se bavit účastníci XVII Těšínského plesu, většina z nich – oblečená do regionálních krojů. Zábava začne v sobotu ve velkém sále Hotelu pod Brunatnym Jeleniem. K tanci a poslechu zahrají lidové kapely Nowina z Jablunkova a Maliniorze z Brenné.

8. Tradiční „Jasełka“

Kdy: od soboty 14. ledna do úterý 24. ledna
Kde: Cieszyn

„Jasełka“ w Divadle Adama Mickiewicze w Cieszyně mají již dlouhou tradici. Představení s vánoční tematikou obohacené regionálními motivy každým rokem připravuje Divadelní soubor farnosti sv. Alžběty v Cieszyně. Letošní se představení se bude konat v několika termínech – premiéra v nejbližší sobotu v Divadle Adama Mickiewicze w Cieszyně.

9. Novoroční koncert sboru Sucha

Kdy: neděle 15. ledna, 15.00
Kde: Horní Suchá

Koncert se koná u příležitostí 110. výročí sborového zpěvu v Horní Suché a 30. výročí sboru Sucha. Vystoupí: Natalia Uher, Beata Czendlik-Šelová, sbor Sucha s doprovodem orchestru, pěvecký sbor Chórek, cimbálová muzika Šmykňa, Smíšený pěvecký sbor Slavíci z Horní Suché, Mix Orchestra Lubomia Adama Bobera.

10. Vystoupení pěveckého sboru Cantamus

Kdy: neděle 15. ledna, 16.00
Kde: Mosty u Jablunkova

Zveme na koncert písní chval a díků, který se bude konat v kostele sv. Hedviky v Mostech u Jablunkova. Vystoupí pěvecký sbor Cantamus z Kozlovic. Vstupné dobrovolné.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.