VISLA / Přišla k nám velmi smutná zpráva. Zemřel Cezary Drzewiecki, známý na Zaolší jako dirigent polského pěveckého souboru Hutnik z Třince.

Informaci oznámil na Facebooku starosta Wisly Tomasz Bujok.

Cezary Drzewiecki se narodil v Katovicích. Tam absolvoval Střední hudební školu Karola Szymanowského. Později absolvoval několik vysokoškolských oborů.

Na Slezské univerzitě v Cieszyně studoval na Pedagogicko-umělecké fakultě.

Absolvoval postgraduální studium sborového dirigování na Hudební akademii Felixe Nowowiejského v Bydhošti a klavírní hru na Hudební akademii Karola Lipińského ve Vratislavi na Instrumentální fakultě. Kromě toho absolvoval postgraduální studium managementu vzdělávacích a kulturních zařízení na Hudební akademii ve Vratislavi.

Hudební dobrodružství s Hutnikem

V roce 1985 se připojil k polskému pěveckému souboru „Hutnik“ z Třince. V letech 1985-1998 byl jeho uměleckým vedoucím a dirigentem a absolvoval více než 150 koncertů v 10 zemích Evropské unie a ve Švýcarsku.

Na podzim roku 2006 se opět vrátil do Hutniku. V roce 2019 se stal držitelem ocenění Stříbrné špendlíky, které uděluje generální konzul Polské republiky v Ostravě. Cezary Drzewiecki ho obdržel za zásluhy o šíření krásy sborové hudby a celkovou činnost na poli propagace polské kultury. Byl nositelem nejvyššího ocenění Unie českých pěveckých sborů.

Pořídil řadu nahrávek pro polský, český a rakouský rozhlas a televizi.

Od roku 1982 žil ve Visle, kde od roku 1993 vedl pobočku Státní hudební školy I. stupně. Krátce byl také ředitelem Kulturního centra Wisła.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.