BUKOWIEC / V sobotu 15. října pozvala kapela Lipka na „Rozmowy przyi łopiykaniu ramana“ do Domu PZKO v Bukovci. Tématem třetího ročníku této akce byli vlci.

„Ačkoli je tato akce stará teprve tři roky, její počátky sahají mnohem dále. Původně jsme akci pořádali pro rodinu a fanoušky. Proto jsme pro hosty připravili berana, abychom je pohostili a poděkovali jim tak za jejich podporu. Před pandemií se však z této akce stala folklórní událost,“ říká Chrystian Heczko, organizátor akce.

Jehněčí na mnoho způsobů

„Letos jsme požádali úřad polského předsedy vlády o spolupráci a financování, takže jsme mohli zabít dva berany a hostit více lidí,“ dodává Chrystian Heczko.

Na účastníky této akce čekala skvělá večeře. Pochutnat si mohli na skopovém pečeném na ohni, indickém skopovém kari, dušeném skopovém, skopovém bigosu, skopové paštice a pro největší gurmány byla připravena smažená skopová varlata.

V rámci akce se návštěvníci mohli dozvědět fakta o životě vlků

Diskusi na téma „Vlk v terénu“ a „Vlk v lese“ vedli Tomáš „Canis“ Krajča, specialista na stopování vlků, a Ladislav Michalik, myslivec a milovník přírody.

„Posledních několik měsíců vlci lidi v našem regionu opravdu trápí, proto jsme se rozhodli pozvat odborníky na vlky, aby návštěvníkům o těchto zvířatech pověděli z jiného úhlu pohledu,“ řekl Chrystian Heczko.

„Vztahy ve vlčí rodině se nejvíce podobají vztahům mezi lidmi. To je možná jeden z důvodů, proč máme domestikované psy, kteří mají v našich rodinách velmi důležitou roli a vytváříme si k nim silné vazby,“ vysvětlil Tomáš Krajča.

Po vydatné večeři, jam session s dvaceti hudebníky na pódiu

Později během dne, po vydatné večeři a povídání o vlcích, začala jam session. Na pódiu vystoupilo asi 20 hudebníků, včetně hostitelů akce, kapely Lipka. Později se k nim připojil Rozmarynek a ostravští hudebníci.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.