CIESZYN, KOŃCZYCE WIELKIE / Podzimní švejkovy manévry uspořádalo Przemyskie Towarzystwo Przyjaciół Dobrego Wojaka Szwejka. Jednalo se o 20. ročník Podzimních manévrů. Nadšenci dobrého vojáka Švejka přijeli do Cieszyna již podruhé.

Manévry začaly návštěvou evangelického hřbitova, kde je pohřben Paweł Hulka-Laskowski – překladatel „Dobrého vojáka Švejka“ do polštiny. To byl podle Wojciecha Palaka, velitele těšínského pluku a hlavního organizátora manévrů, hlavní důvod, proč byla akce uspořádána právě v Cieszyně.

„Hulka-Laskowski ‚Švejka‘ napsal v polštině. Pro Poláky. Protože doslovně knihu přeložil Antoni Kroh,“ řekl Wojciech Pala.

Druhým důvodem pro uspořádání mezinárodního srazu švejkovských nadšenců na Těšínském Slezsku je, že hlavní organizátor tohoto ročníku pochází z Kończyc Wielkich a chce šířit znalosti o své malé vlasti.

V Kończycích Wielkých tak skupina účastníků manévrů navštívila kapli Boží prozřetelnosti. O historii kaple jim vyprávěl farář. Poté ochutnali vína místních vinařů. Sdružení Stowarzyszenie Cieszyński Szlak Wina důstojně přijalo účastníky manévrů. Protože sdružení Stowarzyszenie Przyjaciół Dobrego Wojaka Szwejka nedávno navázalo kontakty s těšínským sdružením Cieszyńskie Bractwo Kurkowe, došlo i na výstřel z děla.

Zábava s historií v pozadí

Před divadlem Adama Mickiewicze se účastníci manévrů shromáždili na plukovní instruktáž. Nechybělo vyznamenání, proslovy a… hudba na flašinetu, která byla nepostradatelná po celé tři dny akce. A poté hody v Pivovaru Cieszyn.

Nováčkům ve sdružení se uděluje titul zástupce trouby. Předáno bylo také několik vyšších vyznamenání. A samotný těšínský pluk se již rozrostl natolik, že jeho velitel uvažuje o založení samostatného sdružení.

Kdo „si hraje“ na Švejka? Průřez lidí, kteří jsou pro knihu zapálení do té míry, že se oblékají do kostýmů z doby, v níž se příběh Švejka odehrává, je velmi rozmanitý. Mezi ty, kteří se nadšeně věnují této postavě, patří například veterinář, policista ve výslužbě, celník, předseda bytového družstva a podnikatel. „Spojuje nás naše vášeň,“ říká Pala.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.