1. Rozloučení s létem – polský rock

Kdy: pátek 2. září, 17.00
Kde: Bystřice

V Parku PZKO v Bystřici vystoupí skupina Contriband, která zahraje největší hity polského rocka. Na akci zve Místní skupina PZKO Bystrzyca.

2. Opékání párků u Olzy

Kdy: pátek 2. září, 17.00
Kde: Věřňovice

Místní skupina PZKO ve Věřňovicích zve na akci k břehům Olzy. Během společného posezení na programu bude opékání párků a brambor (párky, brambory, pivo a limo zajištěno) a vystoupení lidové kapely Czymuni.

3. Těšínský pivní podzim

Kdy: pátek 2. září, sobota 3. září
Kde: Cieszyn

Těšínské kulturní středisko a Browar Cieszyn zvou v pátek a sobotu na Těšínský pivní podzim. Připraven bude zajímavý program: hudba, hry a soutěže s pivní tematikou, grill, chill out zóna, atrakce pro děti a další.

4. Havířovské slavnosti

Kdy: pátek 2. června, sobota 3. června
Kde: Havířov

V pátek od 16.30 hod. budou vystupovat mj. No name, Tublatanka, Gotthard, v sobotu od 13.00 např. Lúčnica, Lucie Bílá, Kabát. Po celé dva dny je připraven bohatý doprovodný program pro děti a dospělé.

5. Národní čtení v Cieszyně

Kdy: sobota 3. září, 10.00
Kde: Cieszyn, Park Pokoju

V Cieszyně se tuto sobotu budou číst Ballady i romanse Adama Mickiewicze. Na programu od 10 hodin u městské knihovny budou divadelní představení, veřejné čtení, koncerty, vystoupení Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej, přednášky, workshopy pro děti.

6. Slezské dožínky v Bludovicích

Kdy: sobota 3. září, 14.00
Kde: Havířov

Místní skupina PZKO zve v sobotu na tradiční Slezské dožínky, akci z dlouholetou tradicí. V zahradě domu PZKO v Havířově-Bludovicích vystoupí folklorní soubory Jagar, Vonička, Kamraci z Kamratkami, Błędowice, Mali Błędowianie. Nebudou chybět speciality slezské kuchyně.

7. Písecké dožínky

Kdy: sobota 3. září, 12.30
Kde: Písek

Dožínkové slavnosti úrody proběhnou také v Písku. Od 12.30 hodin na programu bude Witaczka – koncertování po dědině, ve 13.30 vysvěcení věnce u evangelického kostela, pak průvod na Výletiště a dožínkový obřad. Následovat bude blok folklorních souborů. Nebudou chybět atrakce pro děti a místní kuchyně.

8. Prolínání kultur

Kdy: sobota 3. září, 12.00
Kde: Karviná

V rámci Festivalu národnostních menšin Prolínání kultur na Masarykově náměstí bude probíhat vystoupení tanečních a hudebních souborů různých národnostních menšin. Festival bude doplněn prodejem typických národních gastronomických specialit.

9. Turistický pochod Mánesovou stezkou

Kdy: sobota 3. září
Kde: Dolní Lomná

Tradiční turistický pochod povede přes beskydské hřebeny do Dolní Lomné. Na výběr jsou trasy ze Stříteže, Návsí, Mostů u Jablunkova a Třince. Budou připravené trasy pro pěší a cyklotrasy, a také trasa pro pěší s kočárkem.

10. Rakouské dělostřelectvo na Velké šanci

Kdy: sobota 3. září, 10.00-15.00
Kde: Mosty u Jablunkova

Návštěvnické centrum opevnění šance zve na poslední akci z cyklu Jak se žilo posádce na Velké šanci. Přímo v opevnění se dozvíte o vývoji rakouského dělostřelectva v 17. a 18. století. V hodinových intervalech jsou připraveny dělostřelecké bloky, jejichž součástí bude střelba ze dvou děl malé ráže, salutního kanónu a serpentinelu.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.