KARVINÁ / Krajský výbor pro národnostní menšiny se nejméně jednou ročně schází na výjezdním zasedání. Tentokrát se jeho členové vydali minulé úterý do Polského domu v Karviné-Fryštátě.

Přivítal je primátor Karviné Jan Wolff, který ocenil aktivity místních Poláků. „Koná se zde mnoho akcí, je zde mnoho skvělých lidí, kteří mají neobvyklé nápady a inspirují ostatní k činnosti. Chtěl bych vám za to moc poděkovat, protože bez aktivních občanů, kteří kolem sebe shromažďují další lidi, je město mrtvé,“ zdůraznil Jan Wolff.

Přítomní aktivisté z Fryštátu – Leszek Koch a Roman Szarowski – seznámili členy výboru s činností nejen Místní skupiny PZKO ve Fryštátě, ale i dalších skupin v Karviné a s iniciativami, které probíhají v Polském domě. Krajský úřad nedávno udělil Místní skupině PZKO v Karviné dotaci na výstavbu střechy nad terasou.

Předseda sboru Hejnał-Echo Kazimierz Kondziołka přiblížil činnost mužského pěveckého sboru Hejnał-Echo, který zkouší v Polském domě v Karviné-Fryštátě.

Dům pro každého

Andrzej Bizoń, který je zároveň náměstkem primátora Karviné a členem krajského výboru, řekl několik slov o místní polské škole a školce. Zdůraznil, že Polský dům slouží nejen Polákům, ale také například Řekům a Slovákům, a lze si jej pronajmout i na rodinné akce.

„Místních skupin PZKO je v Karviné více, některé z nich sídlí v Polském domě, protože už nemají vlastní majetek například kvůli důlním škodám,“ zdůraznil Bizoń.

Návštěva konzulky Izabelly Wołłejko-Chwastowicz

Zvláštním hostem setkání v Karviné byla Izabella Wolłejko-Chwastowicz, generální konzulka Polské republiky v Ostravě. Zdůraznila, že konzulát aktivně spolupracuje nejen s místními skupinami PZKO a školou, ale také s karvinskou knihovnou, která propaguje polštinu.

Řecká menšina

V Karviné žije také řecká menšina. „V Karviné jsme od konce padesátých, začátku šedesátých let, kdy sem přišli političtí emigranti po tragických událostech v Řecku. Dnes se Řekové sdružují ve sdružení Řecká obec,“ vysvětlil předseda organizace Michalis Dulkeridis.

V rámci Řecké obce působí taneční skupina, kterou můžete obdivovat mimo jiné na akci Prolínání kultur v Karviné.

Členové komise si prohlédli Polský dům v Karviné-Fryštátě a měli možnost ochutnat speciality řecké kuchyně.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego