NÁVSÍ / Při probíhající rekonstrukci kostela v Návsí byly ve věži nalezeny dva zajímavé předměty – skleněná trubice zatavená voskem a pocínovaná kovová krabička.

„Skleněná trubice obsahovala vzkaz od našich předků, který byl napsán polsky před 99 lety. Její obsah jsme přečetli během bohoslužby,“ informoval Jan Fojcik, pastor sboru v Návsí.

DOPIS Z ROKU 1923

Naši otcové postavili v roce 1849 na kostele věž a pořídili jeden zvon. V roce 1858 si pořídili druhý zvon a v roce 1870 třetí. V roce 1849 postavili vrchol věže ze dřeva a pokryli ho obyčejným tenkým plechem, který se musel každých několik let natírat barvou. Tento plech však v ohnutých místech zrezivěl a dešťová voda prosakovala do prken pod plechem, do krokví a do celé dřevěné konstrukce. V roce 1923, tedy po 74 letech, musel tedy naveský kostel zhotovit nový štít, protože dřevo na věži bylo ztrouchnivělé na padrť.

Na schůzi 18. února 1923 se širší církevní společenství usneslo, že jmenuje ze svého středu komisi, která prozkoumá stav věže, a ta rozhodla, že je nutné věž opravit. Na schůzi 23. května 1923 odhlasovala církev zadání stavby nového vršku věže architektu Ing. Eugenu Fuldovi z Českého Těšína, augsburskému evangelíkovi. Architekt se zavázal, že za částku 29 000 Kč a 200 Kč postaví nový štít a věž pokryje měděným plechem o tloušťce 0,5 mm, aby vydržela alespoň 100 let.

Práce byly zahájeny 28. června 1923.

Práce byly dokončeny 11. srpna 1923. Pastorem kostela byl v té době kněz Karol Krzywoń.

Slavnostní bohoslužba

Při bohoslužbě v neděli 19. června zpíval smíšený sbor pod vedením Filipa Kaštury. Všichni přítomní netrpělivě čekali, jaký poklad nalezená kovová časová schránka skrývá. Farář Fojcik a kurátor Robert Sikora vytáhli z kovové schránky staré bankovky – polské marky, německé marky, československé koruny. Byl tam také dopis, který byl napsán německy, švabachem.

„Pokusíme se dopis přečíst a přeložit. A co bankovky? Zatím jsme je zavřeli do trezoru, musíme si v klidu rozmyslet, co s nimi budeme dělat dál, určitě požádáme odborníky o radu,“ dodal Fojčík.

Sborové slavnosti

Celý den v kostele v Návsí byl velmi slavnostní. V tento den se také konala církevní slavnost a slavil se Den otců.

Církevní život v Návsí je velmi bohatý.

„O letních prázdninách pořádáme tábory pro děti, pro členy sboru organizujeme zajímavé výlety, nedávno jsme byli na Pustevnách a ve Štramberku. Tento víkend po dvouleté pauze způsobené pandemií připravujeme pro mládež v tělocvičně jablunkovské školy tradiční Lock IN, tedy noc plnou zábavy, sportu a zajímavých setkání,“ uzavřel Fojčík.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.