Halina Szczotka
E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz
MOSTY U ČESKÉHO TĚŠÍNA / Pivo bylo tématem setkání, které uspořádala místní skupina PZKO Český Těšín Mosty. Konalo se v rámci Polských čtvrtků.
Michał Kochaniewicz, profesionální sládek, s nímž byl nedávno na našem portálu zveřejněn rozhovor, podal posluchačům zajímavým způsobem mnohem více než jen hrstku informací o pivu – jeho historii a technologii vaření. Po první části přednášky hostesky podávaly různé druhy tohoto ne vždy zlatavého nápoje.
Od nejstarších dob
Kochaniewicz se zabýval historií vaření piva od nejstarších dob, tj. od okamžiku, kdy člověk přešel od sběračského a loveckého způsobu života k zemědělské kultuře. Zároveň uvedl, že kdo ví, možná pivo není důsledkem zemědělské kultury, ale její příčinou.
„Je možné, že se lidé usadili a začali pěstovat obilí, protože chtěli vyrábět pivo,“ vyslovil hypotézu.
Svou přednášku zahájil anekdotickým vyprávěním o tom, jak Bůh stvořil Zemi a… pivo. Pak více než hodinu vtipně a humorně vyprávěl o pivu, jeho historii, druzích, způsobu výroby a o tom, z čeho se vyrábí.
Experimentální piva nenadchnou každého
Po přednášce měli hosté možnost ochutnat různá zajímavá polská kraftová piva. Neobvyklé chutě se ne všem líbily. „Chutná to, jako by to byla neumytá sklenice kompotu,“ zaslechla jsem za svými zády hlas jedné z účastnic setkání, která právě dostala pivo s třešňovou vůní, a její kolegyně souhlasně přikývla.
Kochaniewicz připustil, že ne všechna piva s neobvyklými vůněmi nebo chuťovými tóny jsou každému po chuti. Fenomén pivní revoluce, která v Polsku proběhla před několika desítkami let, však spočívá v rozmanitosti piv.
(indi)
Komentáře