ČESKÝ TĚŠÍN / V sobotu 21. května 2022 v 19:00 se konal koncert Macieje Cymorka pod názvem „Kraj raje, czyli jak se ludzie radzóm ze śmiercióm“. Zájemci si mohli přijít poslechnout lidové písně v podání herce do klubu Dziupla.

Maciej Cymorek je herec z Českého Těšína, který v současnosti žije ve Varšavě. Byl žákem Polského gymnázia Juliusze Słowackého a později se vzdělával na Divadelní akademii ve Varšavě. Opakovaně vystupoval na jevišti Těšínského divadla na České scéně nebo na scéně Bajka. Hrál také ve filmech Dywizjon 303, Láska je láska, Colette nebo v televizních seriálech Na dobre i na złe i M jak Miłość.

„Maciej Cymorek přišel s nápadem uspořádat tento koncert sám. Dziuplu zná, protože tam jako středoškolák chodil na koncerty. O koncertu přemýšlel už delší dobu a nakonec jsme našli termín a dnes se koná koncert. Myslím, že klub bude plný, protože Maciej je rozpoznatelná osobnost – lidé ho znají jako herce i jako člověka z tohoto regionu,“ řekl Michał Przywara z Dziuply.

Úspěšný koncert

Maciek hrál na klavír a zpíval lidové písně ze sbírky profesora Karola Daniela Kadłubce. Zazněly písně jako „Hej, koło Cieszyna“ a „Mamulko moja“, ale i ty méně známé. Vyprávěl také lidové příběhy, například z pera Ewy Paszové „Skóno sie wzyny ptoszki“. O skowrónkowi“.

Publikum poslouchalo, tleskalo a dokonce se smálo. Přítomny byly i děti, které se zájmem naslouchaly. Koncert se konal v komorním prostředí. Publikum odměnilo herce bouřlivým potleskem, což ho přimělo k přídavku.


Maciek o koncertu

Jak vznikl nápad uspořádat tento koncert?

Nápad vzešel z rozhovoru s Danielou Sedláčkovou, herečkou z Bajky v Těšínském divadle. Mluvili jsme o tom, že jsme herci, kteří hrají v polštině a češtině. Nepoužíváme profesionálně náš mateřský jazyk, nářečí, a to byl první impuls. Chtěli jsme to udělat společně, ale pak přišla pandemie. Já jsem skončil ve Varšavě a Daniela zůstala tady. Ale kdo ví, třeba se k tomu ještě vrátíme a něco společně uděláme.

Proč jste si vybrali právě písně ze sbírky profesora Daniela Karola Kadlubce?

Protože jsem hledal lidové písně. Díval jsem se také na kolekci Hadyny, ale ta je spíše směrem k Visle. Chtěl jsem najít záznam něčeho, co by bylo nejblíže mému rodnému jazyku. Takových textů je opravdu málo. Takže když jsem zjistil, že existuje taková sbírka profesora Kadłubce, hned jsem si ji pořídil a nějakou dobu na ní pracoval.

Byl to váš první koncert tohoto druhu?

Ano, byla to moje premiéra. Samozřejmě, že tyto písně už v Zaolší mnohokrát zazněly, protože jde o lidové umění, ústní tradici, takže jsem si je nevymyslel a je možné, že mnoho lidí některé z nich znalo. Hej u Cieszyna je píseň, kterou v Zaolší zná každý. Ve sbírce profesora Kadłubce je však také mnoho písní, se kterými se dosud nikde nesetkali.

Budete tyto písně ještě někde hrát?

Rád bych se s lidmi podělil o to, co jsem připravil, ale abych byl upřímný, nemám nic v plánu. Nemám naplánovaný žádný koncert, žádné vystoupení, ale určitě bych ještě tento koncert rád zahrál. Možná se naskytne příležitost.

Myslíte si po dnešní zkušenosti, že raději hrajete sám s klavírem na komorním jevišti, nebo v divadle na velkém jevišti s ostatními herci?

To, co se dnes odehrálo, je pro mě zcela nová zkušenost. Nikdy jsem nevystupoval sám, možná jsem recitoval básně na recitačních soutěžích, ale je to trochu jiné. Rozhodně zajímavá zkušenost. Ale divadla se nevzdávám a nezačínám sólovou kariéru.

Jak dlouho hrajete na klavír?

Začal jsem už jako dítě na základní škole. Učila mě Anna Jursa. Myslím, že jsem se deset let učil hrát na klavír. V polovině střední školy jsem skončil. Když jsem se přestěhoval do Varšavy, pět let jsem vůbec nehrál. Nehraji podle not, takže si jen tak broukám, a z tohoto broukání vzniklo něco jako tento koncert.

Byl to váš nápad hrát v Dziupli?

Rozhodl jsem se, že Dziupla bude nejlepším místem pro koncert v komorní atmosféře. Přál jsem si pouze klavír, protože si nedovedu představit, že bych takový repertoár prezentoval na elektrickém klavíru. Takže pokud to budu hrát někde jinde, bude to na místě, kde je klavír. Bohužel kvůli tomu odpadne nejedno místo.

Navštěvoval jste Dziuplu často během svého studia na gymnáziu?

Několikrát jsem se tam zastavil. Ale nebyl jsem pravidelný návštěvník. Nebylo to pro mě úplně nové prostředí. Nicméně tento klub jsem znal.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.