ČESKÝ TĚŠÍN / Včera (23. března) byl na zasedání v sídle Polského kulturně-osvětového svazu ustaven organizační výbor pro oslavy 90. výročí letecké katastrofy v Těrlicku. Během setkání byl stanoven předběžný program vzpomínkové akce.

Výbor se skládá ze zástupců Místní skupiny PZKO Těrlicko-Kostelec, Hlavního výboru PZKO, Kongresu Poláků v ČR, Polského centra, Obce Těrlicko, Svazu polských harcerů v ČR, Zaolzanského leteckého spolku. Členkou výboru je také generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz.

Byly stanoveny termíny a předběžný plán

Během setkání bylo dohodnuto, že 9. září 2022 se bude konat akce pro děti Młode Żwirkowisko a 11. září 2022 se uskuteční oficiální oslavy a cyklistický a pěší závod.

Letos si připomínáme 90. výročí letecké katastrofy v Těrlicku. Dne 11. září 1932 zahynuli v lese na Kostelci Franciszek Żwirko a Stanisław Wigura. O místo havárie, které dostalo název Żwirkowisko, se starají místní Poláci.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.