HNOJNÍK / V pátek 11. března se členové MS PZKO v Hnojníku sešli na výroční schůzi. Kulturní program zajistili žáci polské základní školy v Hnojníku.

Na začátku přivítal předseda místní skupiny Paweł Pieter vzácné hosty, mimo jiné generální konzulku Polské republiky v Ostravě Izabellu Wołłejko-Chwastowicz a předsedkyni HV PZKO Helenu Legowicz.

Krátký kulturní program předvedli žáci Základní školy a mateřské školy Jana Kubisze s polským jazykem vyučovacím v Hnojniku.

„V loňském roce jsme kvůli omezením souvisejícím s pandemií koronaviru nemohli uspořádat některé z plánovaných akcí. Se zlepšující se pandemickou situací se však konaly akce, např: „Płyniesz lato“, které bylo kombinací oslavy Dne dětí, smažení vaječiny a grilování. Později jsme podnikli výlet na jižní Moravu, kde jsme navštívili Letecké muzeum v Kunovicích, hrad Buchlov a historický Velehrad,“ říká Paweł Pieter, předseda spolku.

Členové hnojnického spolku už mají naplánovaný výlet

„Poslední akcí, která se konala v roce 2021, byla „Gnojnicka Jesień Audiowizualna“, tedy promítání dvou polských filmů pomocí audio-video techniky, kterou jsme získali díky grantu nadace Fundacja Pomoc Polakom na Wschodzie.

Na letošní rok jsme naplánovali mimo jiné cyklistickou vyjížďku po okolí Hnojníku, výlet do Čenstochové a v zimě bychom rádi uspořádali kulig ve Visle“ dodává předseda Pieter.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.