E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz

REGION / Na nadcházející čtvrtek, 24. února, připadá takzvaný „tučný čtvrtek“. V Polsku se tradičně v tento den jedí koblihy.

Jak je známo, nejchutnější jsou ty domácí. O recept na koblihy se s námi podělila Anna Piszkiewicz, předsedkyně Ženské sekce PZKO.

Ingredience
1 kg mouky (750 g hladké a 250 g polohrubé),
malá lžička soli
7 vajec, tj. 6 žloutků a 1 celé vejce.
1 kostka nebo 6-8 dkg droždí
100 g cukru krystal
500 ml mléka
100 g másla
2 sklenice rumu nebo lihu (to proto, aby těsto při smažení nenasálo tuk)
2 balíčky vanilkového cukru
marmeláda nebo džem na náplň
moučkový cukr na posypání.

Postup

Mouku prosejte, dejte do mísy a smíchejte se solí. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, posypte 2 lžícemi cukru a zalijte vlažným (1/4 litru) mlékem. Poprašte moukou a nechte pod utěrkou, dokud droždí nevykyne. Mezitím vyšlehejte žloutky a vejce se zbytkem cukru a vanilkovým cukrem. Po čtvrt hodině vlijte vaječnou směs do mouky a přidejte líh.

Těsto hněťte, dokud se nepřestane lepit na mísu. Během hnětení přilévejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Pokud chcete, můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru. Nechte kynout pod utěrkou alespoň 1 hodinu.

Poté těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku 1,5 cm. Koblihy můžete nejdřív naplnit hustou marmeládou a pořádně je obalit, aby se při smažení neotevřely. Můžete také nejdřív usmažit jen těsto a pak ho naplnit plnící jehlou.

Pomocí sklenice, jejíž horní část jste předtím namočili do oleje, vykrajujte kolečka o průměru 6-8 cm, nechte je opět trochu vykynout a položte je na rozpálený tuk v širším kastrolu. K tomuto účelu je nejlepší použít sádlo (1 kg). Tuk, který zbyl po smažení, lze příště znovu použít scezením a přidáním nového tuku.

Po usmažení první várky rozřízněte jednu koblihu a zkontrolujte, zda není uvnitř syrová. Podle toho smažte další koblihy.

Do hrnce vložte 4 až 5 plátků mrkve, aby se tuk nepřipálil. Smažte pomalu, dokud koblihy nemají správnou barvu. Chvíli po vychladnutí je naplňte náplní pomocí cukrářské plnící jehly.

Vychladlé koblihy posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Z uvedených ingrediencí získáte 40-45 koblih. DOBROU CHUŤ!

Komentáře


Čtěte také


10 tipů na víkend
Prosinec012022

10 tipů na víkend

Skvělá párty. Tři koncerty během jednoho večera. Taková byla „Střelniční ve zvucích“
Listopad302022

Skvělá párty. Tři koncerty během jednoho večera. Taková byla „Střelniční ve zvucích“

Škola v  Dolní  Lomné připravila adventní jarmark. Spojila tři generace
Listopad292022

Škola v Dolní Lomné připravila adventní jarmark. Spojila tři generace

Hledání předků z Ostravy. Možná nám můžete pomoci?
Listopad292022

Hledání předků z Ostravy. Možná nám můžete pomoci?

Mateřská škola v Oldřichovicích funguje již 95 let. Učitelky a děti připravily kouzelný večer
Listopad282022

Mateřská škola v Oldřichovicích funguje již 95 let. Učitelky a děti připravily kouzelný večer

Virtuální bitva o Zaolší. Mladí lidé změří své síly v e-sportovním turnaji
Listopad282022

Virtuální bitva o Zaolší. Mladí lidé změří své síly v e-sportovním turnaji

10 tipů na víkend
Listopad242022

10 tipů na víkend

Vánoční trhy v Polsku. Kam můžete vyrazit?
Listopad222022

Vánoční trhy v Polsku. Kam můžete vyrazit?

Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2021.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie.