Halina Szczotka
E-mail: halina.szczotka@zwrot.cz
REGION / Na nadcházející čtvrtek, 24. února, připadá takzvaný „tučný čtvrtek“. V Polsku se tradičně v tento den jedí koblihy.
Jak je známo, nejchutnější jsou ty domácí. O recept na koblihy se s námi podělila Anna Piszkiewicz, předsedkyně Ženské sekce PZKO.
Ingredience
1 kg mouky (750 g hladké a 250 g polohrubé),
malá lžička soli
7 vajec, tj. 6 žloutků a 1 celé vejce.
1 kostka nebo 6-8 dkg droždí
100 g cukru krystal
500 ml mléka
100 g másla
2 sklenice rumu nebo lihu (to proto, aby těsto při smažení nenasálo tuk)
2 balíčky vanilkového cukru
marmeláda nebo džem na náplň
moučkový cukr na posypání.
Postup
Mouku prosejte, dejte do mísy a smíchejte se solí. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, posypte 2 lžícemi cukru a zalijte vlažným (1/4 litru) mlékem. Poprašte moukou a nechte pod utěrkou, dokud droždí nevykyne. Mezitím vyšlehejte žloutky a vejce se zbytkem cukru a vanilkovým cukrem. Po čtvrt hodině vlijte vaječnou směs do mouky a přidejte líh.
Těsto hněťte, dokud se nepřestane lepit na mísu. Během hnětení přilévejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Pokud chcete, můžete přidat nastrouhanou citronovou kůru. Nechte kynout pod utěrkou alespoň 1 hodinu.
Poté těsto rozválejte na pomoučeném vále na tloušťku 1,5 cm. Koblihy můžete nejdřív naplnit hustou marmeládou a pořádně je obalit, aby se při smažení neotevřely. Můžete také nejdřív usmažit jen těsto a pak ho naplnit plnící jehlou.
Pomocí sklenice, jejíž horní část jste předtím namočili do oleje, vykrajujte kolečka o průměru 6-8 cm, nechte je opět trochu vykynout a položte je na rozpálený tuk v širším kastrolu. K tomuto účelu je nejlepší použít sádlo (1 kg). Tuk, který zbyl po smažení, lze příště znovu použít scezením a přidáním nového tuku.
Po usmažení první várky rozřízněte jednu koblihu a zkontrolujte, zda není uvnitř syrová. Podle toho smažte další koblihy.
Do hrnce vložte 4 až 5 plátků mrkve, aby se tuk nepřipálil. Smažte pomalu, dokud koblihy nemají správnou barvu. Chvíli po vychladnutí je naplňte náplní pomocí cukrářské plnící jehly.
Vychladlé koblihy posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Z uvedených ingrediencí získáte 40-45 koblih. DOBROU CHUŤ!
Komentáře