ČESKÝ TĚŠÍN / Den zamýšlení je svátkem skautů na celém světě. Oslavili ho také harceře, kteří jsou studenty Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně. Při této příležitosti připravili během dopolední přestávky koncert písní a stánek s koláči, které sami upekli.

O velké přestávce se školními chodbami rozléhaly tóny písní zpívaných za doprovodu tří kytaristů. Chlapci a děvčata v šedých, zelených a tmavě modrých (vodáckých) uniformách vyprávěli zvědavým kamarádům o harcerstvu. Připravili také dvě nástěnky věnované harcerským aktivitám.

„Tématem letošního Dne zamýšlení je péče o životní prostředí. Nástěnky jsou tedy vyrobeny z recyklovaných materiálů, jako jsou noviny a různé obaly,“ řekl naší redakci Jakub Zemene, zástupce 2. Karvinského harcerského oddílu „Wielka Niedźwiedzica”.

Společnou akci připravili žáci gymnázia, kteří jsou z různých harcerských oddílů. Byli zde tedy zástupci oddílu „Opty“ z Českého Těšína, 2. Karvinského harcerského oddílu „Wielka Niedźwiedzica”, oddílu „Czarne Pantery“ z Třince, oddílu „Grom“ z Bystřice, a oddílu Żwirki i Wigury z Těrlicka.

Harceře také prodávali sušenky, které sami upekli. „Vybrané peníze věnujeme na charitu,“ řekl Zemene. Přestože ještě nemají vybranou konkrétní organizaci, které vybrané prostředky věnují, mladý harceř ujišťuje, že to bude některá z místních organizací.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego