USTROŇ / V Ustroňském muzeu Jana Jarockého v Ustroni je možno navštívit výstavu ukázky tvorby architekta Zdzisława Beksińského. Jedná se o první prezentaci děl jednoho z nejvšestrannějších současných polských umělců na Těšínsku, který se kromě malby zabýval mimo jiné uměleckou fotografií, grafikou, řezbou či kresbou.

Vystavené exponáty jsou vybranými pracemi ze sbírek Historického muzea v Sanoku, které vlastní největší kolekci Beksińského tvorby. Přibližují cestu rozvoje jednoho z nejoriginálnějších tvůrců, představitele polského symbolismu, surrealismu a modernismu. Do Ustroňského muzea byly zapůjčeny proto, aby dodaly patřičný lesk 35. výročí založení ustroňské instituce.

Na expozici je třeba zakoupit samostatné vstupenky, než na zbývající výstavy v muzeu.

Zdzisław Beksiński se narodil 24. února 1929 v Sanoku. V noci z 21. na 22. února 2005, pár dní před svými 76. narozeninami, byl zavražděn ve svém bytě ve Varšavě. Den pohřbu se v Sanoku stál dnem smutku. Vrah Beksińského byl odsouzen na 25 let pobytu za mřížemi.

Výstavu v Ustroňském muzeu lze navštívit během otevírací doby této instituce:

pondělí 09.00 – 16.00

úterý 9.00 – 17.00

středa, čtvrtek, pátek 09.00 -16.00

sobota, neděle 9.00 – 13.00

Výstava potrvá do 27. února 2022.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.