1. Marie Butula Cichá v Avionu

Kdy: pátek 3. prosince, 17.00
Kde: Český Těšín, Čítárna a kavárna Avion

Spolek Půda ve spolupráci s Městskou knihovnou Český Těšín zvou na výstavu obrazů. Malířka Marie Butula Cichá se věnuje převážně figurální malbě ztvárňující zdánlivě absurdní situace se specifickým humorem.

2. Světový pohár ve skocích na lyžích

Kdy: od pátku 3. prosince do neděle 5. prosince
Kde: Wisła, Skokanský můstek Adama Małysze

Sezona Světového poháru ve skocích na lyžích pokračuje závody v polské Wisle. V pátek proběhnou kvalifikace, v sobotu – závod družstev, v neděli – individuální závod.

3. Jarmark sv. Mikuláše a rozsvícení vánočního stromu

Kiedy: sobota 4. prosince, neděle 5 prosince
Kde: Cieszyn, náměstí

V rámci vánočního jarmarku, který se koná na náměstí v Cieszyně od 3. do 23. prosince, proběhne o nadcházejícím víkendu kulturní program s rozsvícením vánočního stromu a jarmark rukodělných prací. V sobotu kulturní program odstartuje v 15 hod., v 16 od zámku vyrazí průvod směrem k náměstí, v 17. proběhne rozsvícení vánočního stromu.

4. Hobit

Kdy: pátek 3. prosince, 17.00
Kde: Český Těšín, Těšínské divadlo

Scéna Bajka Těšínského divadla zve na loutkové představení – pohádkový příběh z dávné Středozemě o nebezpečném putování hobita Bilba Pytlíka a družiny trpaslíků. Spolu s čarodějem Gandalfem se vydají na dobrodružnou cestu za uloupeným pokladem, který střeží drak Šmak.

5. Beksiński v Ustroni

Kdy: od 1. prosince do 27. února
Kde: Ustroň, Ustroňské muzeum

V místním muzeum je od 1. prosince prezentována dlouho očekávaná, první na Těšínském Slezsku výstava Zdzisława Beksińského, jednoho z nejvýznamnějších součásných polských úmělců, představitele polského symbolismu, surrealismu a modernismu.

6. Mikuláš v Bystřici

Kdy: sobota 4. prosince, 10.00
Kde: Bystřice

Všichni malí i velcí, vyražte na procházku kolem Hluchové a třeba potkáte Mikuláše. Začátek: 10 hod., most pod evagelickým kostelem. Srdečně zve obec Bystřice.

7. Burza knih

Kdy: sobota 4. prosince, 8.00-12.00
Kde: Český Těšín

Městská knihovna Český Těšín zve do oddělení v Havlíčkové ulici na burzu knih, která se tradičně koná každou první sobotu v měsíci. Knihy bude možné koupit rovněž v knihovně v Cieszyně, kde se až do 20 prosince koná burza použitých knih.

8. Setkání s fotografem Milanem Motykou

Kdy: sobota 4. prosince, 14.00
Kde: Mosty u Jablunkova, Dřevěnka na Fojství

Dřevěnka na Fojství zve na setkání s Milanem Motykou, autorem výstavy Včelaření jinak, která je k vidění od 25. listopadu do konce roku. Milan Motyka jako fotograf zvěčnil již zaniklé řemeslo brtnictví, kterému se sám věnuje. V Dřevěnce je rovněž k vidění výstava dřevěných sošek „V srdci dřeva“ Mariána Zborovančíka.

9. Mikulášský přespolní běh

Kdy: sobota 4. prosince, 10.00
Kde: Istebna, Amfiteatr „Pod skocznią“

Obec Istebna zve na netradiční oslavy dne sv. Mikuláše. V areálu pod skokanským můstkem proběhne první ročník Mikulášského přespolního běhu. Děti budou soupeřit v běhu na 300 až 1000 m, dle věkové kategorie. Přihlášky na e-mail jacek@istebna.eu.

10. Mikuláš na ledě

Kdy: neděle, 5. prosince, 14.00-15.30
Kde: Český Těšín, zimní stadion

Na programu mikulášské akce pro děti budou: soutěže s hokejisty HC Vlci Český Těšín, vystoupení krasobruslařů TJ Slavoj Český Těšín, mikulášská nadílka.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.