ČESKÝ TĚŠÍN / Děti z Mateřské školy Veselá dobrodružství v Českém Těšíně na Moskevské ulici včera oslavily Den plyšových medvídků. Tančilo se, hrálo divadlo a bylo také malé pohoštění. Den plyšových medvídků se slaví 25. listopadu od roku 2002.

Vychovatelky připravily pro děti různé atrakce. Proběhla taneční zábava, při které děti tančily v párech s plyšovými medvídky. Hráli hru na počítání medvídků na píseň „Ty a já“. Byla sehrána scénka „Medvídkovo srdce“ a poté děti dostaly perníčky, které přinesl Medvídek Pú. Pro děti byly připraveny také masky medvědů. Všichni se skvěle bavili až do oběda.

První plyšový medvěd byl vyroben v Americe

Den plyšových medvídků se slaví 25. listopadu. Toto datum není náhodné, protože je to výročí vzniku této plyšové hračky. Samotný svátek však nemá dlouhou tradici, slavíme ho až od roku 2002, kdy medvídek oslavil 100. narozeniny.

Málokdo ví, že plyšový medvídek je hračka s neobyčejnou historií. Vše začal americký prezident Theodore Roosevelt, který se v roce 1902 vydal s přáteli na lov. Během výpravy jeho společníci ulovili malého medvěda. Prezident ho odmítl zastřelit a celý příběh byl ilustrován karikaturou ve washingtonském tisku.

Čtenářem novin byl výrobce hraček, který se touto událostí inspiroval a vytvořil novou hračku pro děti, právě v podobě plyšového medvídka. Nazval ji Teddy Bear, což byl odkaz na jméno amerického prezidenta.

Dnes je medvídek jednou z nejoblíbenějších hraček na světě. Navzdory běhu času a výskytu stále modernějších hraček je stále nejlepším přítelem dítěte.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.