HNOJNÍK / V pondělí do našeho regionu přijelo několik známých polských autorů a ilustrátorů knih pro děti a mládež. V rámci dalšího ročníku akce „S knihou na kufrech” se setkali s žáky polských základních škol. 

Jednou z autorek je spisovatelka a básnířka Joanna Jagiełło z Varšavy. Zatím napsala třicet knih pro děti a mládež, jednu povídku a jeden kriminální román pro dospělé. Některé její romány byly přeloženy do ukrajinštiny a ruštiny, jeden dokonce do turečtiny.   

V pondělí se setkala se svými čtenáři v polských základkách v Bystřici a Hnojníku. V hnojnické základní škole se setkání se spisovatelkou uskutečnilo v tělocvičně. Joanna Jagiełło nejdřív vyprávěla o tom, jak se stala spisovatelkou. Také se žáků zeptala, kolik z nich čte knihy. Potěšilo ji, že ruce zvedla zhruba třetina z nich.

Zmínila svou první lásku. V sedmé třídě se zamilovala do chlapce, který si jí vůbec nevšímal. Tehdy začala psát první básně. „Zjistila jsem, že všechny tyto emoce a city, které jsem prožívala, lze snadno  přenést na papír. Je to rozhodně jednodušší, než o tom někomu vyprávět,” prozradila Jagiełło, která pak začala psát paměti a snít o tom, že se jednou stane spisovatelkou.

První román

První knihu však napsala teprve po třicítce. Jednalo se o román pro mládež „Kawa z kardamonem”. Později dopsala ještě další dvě části „Czekolada z chili” a „Tiramisu z truskawkami.”

Druhá část setkání byla určena pro dotazy žáků. Ti, kteří se na něco zeptali, obdrželi od spisovatelky záložku do knihy. Padl také dotaz, kolik má autorka let. Odpověděla, že 47.  „Zatím žiju a můžu říkat, že mi je kolem čtyřiceti. V určitém období je mnohem důležitější, jak se člověk cítí, kolik má životní energie, než kolik je mu doopravdy let.

Mému taťkovi je osmdesát a navzdory tomu je schopen absolvovat několikakilometrové výšlapy po horách, má nakladatelství, vyrábí různé speciality, vydává knihy, pracuje řadu hodin,” uvedla autorka.

Psaní působí závislost

Jednu dívku zajímalo, zda spisovatelka teď píše nějakou knihu. „Řeknu vám, že s psaním je to trochu jako se závislostí. Nemůžu žít bez psaní,” sdělila Jagiełło. Dodala, že právě skončila psát další román pro mládež, avšak ještě neví, jaký bude mít název. Zároveň pracuje nad knihou pro dospělé.

Jeden z chlapců položil dotaz jak dlouho píše jednu knihu. Obdržel odpověď, že knihy jsou různé. Ty tlustší vznikají zhruba půl roku, některé i déle. Napsaní některých kratších románů zabere měsíc, dva, nejkratších dva týdny.

Žáky setkání se spisovatelkou zaujalo, což potvrdili dlouhotrvajícím potleskem. Včera Joanna Jagiełło navštívila polskou školu v Dolní Lutyni, zatímco dnes se vypraví do Mostů u Jablunkova a Horní Suché.

Kromě toho do našeho regionu přijeli Paweł Beręsewicz, Dominika Gałka, Joanna Olech, Marcin Pałasz a Renata Piątkowska. Pořadateli akce jsou Sdružení přátel polské knihy, Regionální knihovna v Karviné, Městská knihovna v Českém Těšíně a Nakladatelství Literatura v Lodži.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.