BLUDOVICE / Minulý pátek 8. října oslavila Základní škola s polským jazykem vyučovacím v Bludovicích 110. výročí svého založení.

Ve škole se toho dne hodně dělo, pro děti byly připraveny různé chemické a fyzikální pokusy. Učitelé se také vrátili o 110 let zpět a přišli do školy v dobových kostýmech. Zeptali jsme se ředitele školy Tomasze Labudka, co se ten den ve škole ještě dělo.

Jak jste oslavili 110. výročí založení školy?

V pátek 8. října jsme uspořádali školní projekt, který jsme nazvali „Naše škola před 110 lety“. Do školy jsme přišli v kostýmech, které odkazovaly na módu před 110 lety. Využili jsme příležitosti a vyprávěli dětem, jak tehdy vypadalo okolí a budova naší školy. V souvislosti s tím jsme také prováděli chemické, fyzikální a další experimenty. Vzdělávání tedy probíhalo, ale trochu jinak než obvykle.

To byla jen jedna z akcí, které doprovázely 110. výročí založení naší instituce. Doufám, že nebude jediná, protože příští rok, při příležitosti 111. výročí, bychom rádi oslavili naše výročí ve větším rozsahu. Jinými slovy, plánujeme zahradní slavnost také pro rodiče a absolventy naší školy.

Letos se nemohla uskutečnit kvůli nejisté pandemické situaci?

Přesně tak, nechtěli jsme jít do tohoto rizika, protože ještě na jaře nebylo známo, jaká budou omezení a podmínky pro pořádání takových akcí. Už na podzim jsme viděli, že pokud bychom ji uspořádali, mohl by to být problém. Proto jsme ji odložili na příští rok a doufám, že se nám podaří vše zorganizovat.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego